Jurnal arădean. Domnule vicepreşedinte, tot mai clar se conturează candidatura dumneavoastră pentru un portofoliu de deputat…
Eusebiu Pistru. N-am negat niciodată faptul că doresc să candidez. Dar, de asemenea, am avut nevoia unei confirmări din partea colegilor mei, votul lor de încredere. Sunt convins că se vede activitatea mea în județul Arad de pe vremea când eram secretar de stat. Să nu uităm că demararea construcției la autostradă a stagnat până în 2008, că cele două pasaje erau doar pe hârtie și în dorințele arădenilor, nicidecum un fapt confirmat, că foarte multe drumuri așteptau modernizare și vreau să amintesc doar un culoar important, cel dintre Arad și Oradea, ca să fac definiția eforturilor făcute la București, la Ministerul Transporturilor, pe vremea în care eram secretar de stat.
Aș dori să putem noi, arădenii, să ne gestionăm fondurile, pentru că știm ce este prioritar pentru județul nostru, dar, din păcate, deocamdată, „jocurile” se fac la București. Acesta este argumentul cel mai important pentru candidatura mea, pentru dorința mea de a reprezenta Aradul la nivel național.
JA. Ați fost nominalizat pe Colegiul 5. Veți avea ca și concurență un deputat în funcție…
E.P. Nu e nici o problemă în a concura cu cineva. Concurența este binevenită, întotdeauna trebuie să existe cel puțin două păreri, pentru ca oamenii să cântărească ofertele și să aleagă ce cred ei că e mai bine. Aș vrea ca Aradul să fie bine reprezentat, vocea parlamentarilor arădeni să se facă bine auzită la București. Din păcate, Ciprian Luca, deputatul în funcție, nu și-a făcut bine auzită vocea la București, nici în vremea când partidul pe care îl reprezintă era în opoziție, nici în ultimele 5 luni de când partidul se află la putere. De altfel, în Uniunea Socialistă la Arad se duc lupte nu pentru Arad, ci pentru funcții de directori, pentru funcții de președinte la organizația municipală. Aceasta este preocuparea lor, nu interesele arădenilor. Cred și sper că Aradul va avea un reprezentant, cel puțin pe Colegiul 5, care să se bată pentru proiectele județului.
JA. Cum veți activa dacă partidul dumneavoastră va fi în opoziție?
E.P. Întotdeauna există o opțiune și înclin să cred că proverbul omul sfințește locul e din ce în ce mai actual, mai ales în politică. Un om capabil să apere interesele județului, ale oamenilor care au avut încredere în el, poate să își ducă proiectele la bun sfârșit chiar și din opoziție. Mai greu, dar poate. Prefer să fiu un parlamentar activ în opoziție decât unul pasiv aflat la putere, care uită de cei care prin vot l-au propulsat în funcție.
JA. Candidați într-o nouă formulă, a unei drepte coagulate, Alianța România Dreaptă (ARD). Cum credeți că vor percepe cetățenii această nouă alianță?
EP. Eu zic că ar trebui să ieșim din clișeul păgubos cu care ne-am obișnuit: că cetățeanul obișnuit este influențabil și manipulabil. Eu cred că fiecare dintre noi suntem capabili să vedem calea cea bună. Cu atât mai mult arădenii, pe care îi consider cei mai deschiși din toată țară. Sunt convins că Alianța România Dreaptă va arăta românilor diferența dintre a promite fără acoperire și a guverna cu responsabilitate. Proiectul formațiunii politice pe care o reprezint este unul cumpătat, în care trebuie să dezvoltăm sectorul economic, inițiativa privată, să lărgim piața muncii pentru ca statul să aibă de unde da pensii, alocații, indemnizații și alte ajutoare sociale. Și, de asemenea, acești bani să fie dați doar celor care au nevoie de ei. În nicio țară din Uniunea Europeană statul nu încurajează nemunca, ci, dimpotrivă, încearcă să atragă investiții, să crească numărul locurilor de muncă, pentru ca într-adevăr acei oameni care au nevoie de asistență socială să poată fi remunerați, statul să aibă resurse.
„Prefer să fiu un parlamentar activ în opoziție decât unul pasiv aflat la putere”
Citiți principiile noastre de moderare aici!