Sezonul examenelor naționale a început, luni, cu proba scrisă la Limba şi literatura română susținută de absolvenții de gimnaziu care s-au înscris la Evaluarea Naţională. În județul Arad, peste 3.000 de adolescenți au trecut prin emoțiile testării, iar subiectele au fost consierate, în general, cu un grad mediu de dificultate, atât de către părinți, cât și către candidați.
La primul subiect, elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat şase cerinţe pe baza unui text la prima vedere şi au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la genul epic a textului dat. Textul a fost selectat din romanul “Inocenţii” al Ioanei Pârvulescu.
La al doilea subiect a fost tot un text la prima vedere, cu şase cerinţe, iar candidații au mai avut de redactat o naraţiune de 150-200 de cuvinte în care să relateze o întâmplare petrecută în Cetatea Alba Carolina.
Emoțiile părinților
În jurul școlilor arădene, sute de părinți au așteptat încheierea examenului, având parcă emoții mai mari decât copiii. Imediat ce subiectele au fost împărțite, la ora 09,00, părinții au început să butoneze telefoanele, sperând că vor găsi cerințele pe internet. ”Sunt curioasă dacă a dat cineva subiectele, pentru că am învățat cu fiica mea și îmi pot da seama dacă i-a căzut ceva ce știe”, s-a justificat o mămică aflată în curtea Colegiului Național ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal”.
În jurul orei 10,30, au început deja să fie distribuite pe internet fotografii cu subiectele, iar părinții le-au studiat cu mare atenție. Pe la aceeași oră au ieșit și primii candidați din sălile de examinare.
Părerile candidaților
În general, încrederea se putea citi pe chipurile celor care au ieșit din examen. ”A fost foarte ușor! Genul epic era tema pe care o știam cel mai bine din toată materia. Am fost norocos, cred că am făcut bine tot”, a spus un absolvent de la ”Pedagogic”. ”A fost ca la teză, destul de simplu. Mă așteptam să fie mult mai greu”, a spus un alt candidat.
Există și elevi care se consideră ghinioniști, pentru că stăpâneau mai bine alte subiecte decât cele pe care le-au avut de rezolvat. ”La compunere m-am descurcat, dar la primul punct n-am știu prea mult. Aș fi preferat să pice orice alt subiect”, a spus un candidat.
Proba ”de foc”
Emoții și mai mari vor avea candidații miercuri, când vor susține proba scrisă la Matematică, știindu-se din statisticile anilor anteriori ca notele sunt mai mici la această materie decât la Română.
Joi, se va desfășura proba la Limba şi literatura maternă, iar primele rezultate vor fi afişate în 19 iunie, până la ora 12:00. În aceeaşi zi se pot depune contestaţii, în intervalul orar 14:00 – 19:00, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în 23 iunie.
Fără incidente majore
Proba la Limba şi literatura română s-a desfășurat fără incidente majore în școlile din județ. Ceva agitație a fost la Tauț, unde s-a luat curentul chiar înainte de examen. Din fericire, pana de curent a durat doar câteva minute, iar proba nu a fost amânată.
Pe de altă parte, Ministerul Educației Naționale a fost iar nepregătit. Luni dimineață, site-ul EDU.RO, unde sunt publicate informații importante despre examen, precum metodologia și regulile examenului, a căzut. Cei care au intrat pe site-ul Ministerului Educației au fost întâmpinați de un mesaj de eroare timp de câteva ore.
Citiți principiile noastre de moderare aici!