Fără medici din Arad care fac examinări pentru încadrare în grade de handicap a persoanelor aflate în astfel de situaţii! Prefectul Călin Bibarţ a anunţat ieri că va solicita Guvernului modificarea modalităţii în care se fac evaluări şi reevaluări pentru acordarea de ajutor persoanelor cu handicap sau pentru pensionări pe caz de boală. Mai exact, prefectul cere ca examinarea persoanelor aflate în situaţii de risc să nu se mai facă de către doctori din Arad!
„Pentru a nu fi suspiciuni”
„Insist în continuare privind necesitatea de a schimba metodologia la controale şi la acordarea certificatelor medicale. Mai exact, comisiile pe partea medicală să nu fie din Arad. Voi insista să se facă de medici din alte judeţe. Chiar dacă pe termen scurt acest lucru va atrage nişte costuri, sunt convins că pe termen mediu şi lung vom avea o economie”, a declarat ieri prefectul.
Pentru a-şi motiva solicitarea, înaltul funcţionar public a făcut referire la una dintre cele mai mari probleme întâlnire în acest proces: faptul că „luăm presiunea de pe medici. Sunt situaţii în care un medic ajunge în siatuaţia de a invalida o decizie a unui alt doctor, dar care îi este coleg de birou sau lucrează în aceeaşi policlinică”, spune Călin Bibarţ. Totuşi, privind eventualele situaţii în care s-ar fi putut constata „vindecări miraculoase” ale unor persoane, prefectul a ţinut să precizeze că „nu vreau să aduc acuze nefondate. Nu avem cazuri extreme, dar există suspiciuni”.
Raportul Ministerului
Ministerul Muncii a raportat, de curând, că verificările demarate la nivelul întregii ţări de către prefecturi în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare legale persoanelor cu handicap grav şi deosebit de grav, au determinat ca, la Arad, să se solicite reevaluarea a 106 dosare. Deşi majoritatea covârşitoare a beneficiarilor sunt îndreptăţiţi să primească ajutor financiar, în circa 6% din cazuri s-au întâlnit nereguli şi s-a cerut organelor abilitate reevaluarea. În privinţa situaţiei revizuirilor medicale în cazul persoanelor pensionate pe motiv de invaliditate, la nivelul judeţul, numărul total al pensionarilor de invaliditate este 18.090; dintre aceştia, 13.144 sunt revizuibili, în evidenţa reţelei de expertiză medicală. Au fost revizuţi, în acest an, 11.607 pensionari, constatându-se ameliorări ale bolii în 271 de cazuri. 46 de persoane au fost depensionate, în urma controalelor.
Controalele continuă
„Iniţial, s-a stabilit realizarea controalelor în anumit interval de timp. Ulterior, s-a revenit prin ordin de ministru şi s-a dispus continuarea controalelor”, a declarat Călin Bibarţ. Şi în cazurile în care s-au aplicat deja sancţiuni mai multor funcţionari din primării din judeţ, deoarece nu au respectat procedurile legale privind acordarea venitului minim garantat, se va reveni cu controale pentru a se verifica dacă situaţia a revenit la normal.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!