Firma, cu sediul în Arad, s-a confruntat cu reale probleme după ce administratorul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Prejudiciul nu a fost imens, însă pe parcursul procesului care a avut loc la Tribunalul Arad s-a descoperit că societatea nu a avut angajat niciun contabil şi nici nu a încheiat contract de prestări servicii de contabilitate, deşi administratorul – care era şi asociatul unic al firmei – nu deţinea cunoştinţele necesare întocmirii declaraţiilor fiscale obligatorii. Administratorul firmei a recunoscut comiterea faptei. Ministerul Finanţelor Publice, ANAF – Garda Financiară Secţia Arad s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 46.574 de lei.
Administratorul societăţii a contestat cuantumul prejudiciului, singura diferenţă constând în valoarea prejudiciului cauzat, respectiv 2.217 de lei. Sumă de bani care a şi fost reparată de către administratorul societăţii, în sensul că a fost achitată.
Această sumă de bani a reieşit după ce „instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul român prin Ministerul Finanţelor Publice – ANAF Bucureşti şi va obliga pe inculpată, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC M.D. SRL, prin lichidator judiciar la plata de majorări, dobânzi şi penalităţi aferente sumei de 2.217 lei, începând cu data pronunţării prezentei şi până la plata acestora, constatând că prejudiciul de 2.217 lei a fost reparat. Se va menţine sechestrul asigurător instituit asupra imobilelor proprietatea SC M.D. SRL, până la plata majorărilor, dobânzilor şi penalităţilor aferente sumei de 2.217 lei”.
Nu a înregistrat veniturile
„Activitatea principală înscrisă în actele constitutive ale societăţii a fost <<comerţul cu ridicata al zahărului, ciocolatei şi produselor zaharoase>>. Potrivit declaraţiei asociatului P.S., imediat după ce a dobândit calitatea de asociat şi administrator al SC M.D. SRL, a împuternicit-o pe fiica sa, C.M.D. să administreze şi să reprezinte societatea în relaţiile cu furnizorii şi clienţii. Imediat după ce a primit împuternicirea de a reprezenta societatea, începând cu trimestrul III 2008 până în trimestrul I 2011, învinuita a desfăşurat operaţiuni comerciale constând în achiziţionarea intracomunitară de pe teritoriul Ungariei şi Cehia de produse alimentare, produse pe care ulterior le-a vândut unor societăţi comerciale naţionale, încasând astfel TVA-ul aferent, fără însă să mai depună la organul fiscal teritorial declaraţii pe impozite şi taxe, respectiv fără să mai înregistreze în contabilitate operaţiunile de cumpărare respectiv vânzare”, se arată în soluţia Tribunalului Arad. Concluziile raportului de expertiză fiscală a arătat că prejudiciul a fost creat prin neînregistrarea de către administratorul firmei în contabilitatea SC M.D. SRL, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, a veniturilor obţinute din achiziţiile intracomunitare respectiv din vânzările de bunuri către clienţii din România.
Achitare
Administratorul societăţii care distribuie prăjituri a fost achitat pentru evaziune fiscală, însă i s-a aplicat o amendă de 1.000 de lei. Pentru aplicarea acestei sentinţe, instanţa a avut în vedere faptul că administratorul firmei se află la prima încălcarea a legii penale, că a avut o poziţie procesuală sinceră, că a fost reparat prejudiciul cauzat prin comiterea faptei imediat ce acesta a fost stabilit corect. Instanţa a apreciat că aceste „împrejurări conduc la concluzia că fapta inculpatei nu întruneşte pericolul social al unei infracţiuni, putându-se aprecia că fapta este în mod vădit lipsită de importanţă întrucât s-a adus o atingere minimă valorii sociale lezate prin fapta prevăzută de legea penală”.
Împotriva acestei sentinţe au declarat apel Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, partea civilă DGRFP TIMIŞOARA şi partea responsabilă SC M.D. SRL prin lichidator, criticând-o ca netemeinică. Curtea de Apel Timişoara a respins apelul celor trei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!