ARAD. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus trimiterea în judecată, a inculpaţilor Puica Valentin Ioan, Puica Elena, Ghiorghiu Marius pentru infractiunea de evaziune fiscală în formă continuă şi uz de fals în cazul inculpatului P.V.I. Cei trei sunt de negăsit, pe numele lor Tribunalul Arad emiţând mandate de arestare preventivă. Procurorii susţin că în perioada aprilie 2011 – martie 2012, cei trei inculpaţi prin intermediul a trei firme au făcut achiziţii de mărfuri din spaţiul intracomunitar pe care nu le-au înregistrat în actele contabile, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de 964.229 de euro.
Planul celor trei
În fapt, s-a reţinut că inculpaţii, la începutul anului 2011 au conceput un plan prin care să înfiinţeze mai multe societăţi comerciale având ca administratori persoane insolvabile, cu nevoi financiare şi cu un grad de instrucţie precar (6-8 clase) care să nu le permită înţelegerea fenomenului evazionist ce se va desfăşura prin intermediul respectivelor societăţi iar în cazul în care autorităţile vor descoperi faptele comise, aceştia să fie cei traşi la răspundere penală. Astfel, persoanelor care au acceptat ca pe numele lor să fie înfiinţate societăţile comerciale, inculpaţii le-au promis sume de bani cuprinse între 800 şi 1.500 de lei cu promisiunea că firmele vor funcţiona o perioadă scurtă de timp şi că nu vor avea nici o răspundere pentru activitatea acestora. Cei trei inculpaţi au achiziţionat cantităţi mari de mărfuri din spaţiul Comunităţii Europene, constând în produse alimentare pe care le-au distribuit pe teritoriul naţional prin intermediul celor trei societăţi , se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.
Ouă expirate de Paşte
Potrivit procurorilor activităţile evazioniste ale inculpatilor au fost întrerupte în momentul în care din probele administrate a reieşit faptul că aceştia se pregăteau să plaseze pe piaţa naţională o cantitate mare de ouă expirate chiar înainte de Sărbătorile Pascale ale anului 2012. În acest scop, inculpaţii au angajat mai multe persoane ce ar fi trebuit să şteargă datele de expirare de pe ouăle de import şi ar fi urmat să le ştampileze cu date de valabilitate nereale. La finalul percheziţiei, ouăle au fost ridicate, fiind predate către DSV Arad pentru a fi distruse.
Evaziune „missing trader”
Procurorii aradeni spun ca modul de operare folosit de către inculpaţi este cunoscut sub denumirea de evaziune de tip „missing trader” şi implică achiziţia unor cantităţi mari de mărfuri în termen scurt din spaţiul intracomunitar de către societăţi comerciale fantomă ai căror reprezentanţi dispar ulterior, nu pot fi identificaţi sau sunt insolvabili. Astfel că taxele către bugetul consolidat al statului vor rămâne neachitate, de cele mai mulet ori neexistând posibilitatea identificării persoanelor care au conceput acest mecanism fraudulos.
CITESTE SI:
Patron cercetat pentru o evaziune de 1.480.000 de lei
Citiți principiile noastre de moderare aici!