36 de dosare penale pentru evaziune fiscală au fost deschise în ultimul an la Tribunalul Arad, numărul acestora explodând în ultima perioadă. Dacă în urmă cu cinci ani la Tribunal nu erau mai mult de 3-4 dosare penale privind cazurile de evaziune fiscală, din anul 2011 situaţia s-a schimbat radical. În prima etapă, de la doar câteva dosare, s-a ajuns la mai mult de zece astfel de cazuri aduse în faţa instanţei, iar în 2012 s-a atins un nou record: 36 de evazionişti chemaţi în faţa Tribunalului în procese penale!
Numărul mare de dosare fiscale este explicat pe de o parte de acţiunile de inspecţie fiscală direcţionate spre depistarea lanţurilor de firme cu probleme, iar pe de altă parte de faptul că patronii care au riscat să facă afaceri în afara legii au făcut-o pentru sume importante de bani.
Cert este că Fiscul a reuşit să convingă instanţele de judecată să îi trimită după gratii pe unii dintre patronii de firme ce făceau evaziune fiscală, ceea ce în urmă cu câţiva ani era doar un deziderat.
Ţinta pe suspecţii de fraude
Sloganul american „De Fisc şi de moarte nu poate scăpa nimeni!” începe să prindă contur tot mai mult şi în Arad. Inspectorii fiscali descind la firme pe care le suspectează de fraude, iar acolo unde sumele sunt de sute sau milioane de lei, patronilor li se întocmeşte şi dosar penal. Dosarele ajung în Tribunal, judecătorii fiind cei care decid cine rămâne în libertate şi cine va ajunge după gratii. Iar deciziile par să curgă pe bandă rulantă în favoarea statului. Cea mai mare parte a dosarelor soluţionate s-au finalizat cu condamnări, fie cu executare, fie cu suspendare, dar şi cu plăţi de sute de mii de lei sau chiar milioane către bugetul statului. Dosarele care nu au fost soluţionate cu o condamnare se află, încă, pe rol. Chiar dacă condamnările nu sunt definitive, sentinţa Tribunalului Arad putând fi contestată la instanţele superioare, decizia judecătorilor de a-i trimite în închisoare pe evazionişti bagă frica în mediul economic. Rămâne de văzut dacă aceste acţiuni de combatere a evaziunii vor avea şi pe viitor un impact în „purificarea” mediului de afaceri de acei falşi investitori şi patroni care urmăresc îmbogăţiri peste noapte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!