Au fost de față numeroase personalități ale Aradului, din sfera și dinafara politicului, reprezentanți ai administrației, oameni de cultură, etc. Ca de obicei, serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului. Care, dealtfel, a „oficiat” și dezvelirea propriu zisă, a monumentului, împreună cu primarul Ioan Crișan. Manifestarea nu a cuprins prea multe discursuri, doar primarul, ÎPS Timotei Seviciu, Președintele Universității de Vest Vasile Goldiș -Aurel Ardelean și directorul Bibliotecii Județene, Doru Sinaci, punctând semnificația actului de la 1918.
„Sunt fericit că au venit atât de mulți credincioși să se bucure împreună cu mine. Iertați-mă dacă am folosit acest apelativ, dar nu uit și nu trebuie să uităm niciunul ce rol imens a avut biserica în realizarea Marii Uniri. Sunt convins că doar credința este cea care și acum va reuși să ne adune, să ne unească, să facă să dispară dezbinarea care se manifestă acum în România.
Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această realizare, prinderea în piatră, spre păstrare și permanentă aducere aminte a marii uniri și a împlinirii veacului de la înfăptuirea sa.Le mulțumesc consilierilor locali, care au aprobat partea financiară, considerabilă, pentru acest obiectiv”, a declarat, gâtuit de emoție, primarul Ioan Crișan.
Diplome de merit
După dezvelirea și sfințirea monumentului, a urmat, în sala de spectacole, înmânarea unor diplome de merit tuturor celor care au pus umărul la realizarea obiectivului, dar și altor cetățeni care au adus cinste comunei.
Încununarea evenimentului a constituit-o conferința „Jertfa unirii noastre”susținută de către Dan Puric. Ascultat cu sufletul la gură, Dan Puric i-a „plimbat” pe auditori prin toată Istoria României, subliniind cu satisfacție momentele în care românii s-au unit într-un singur suflet și cu amărăciune cele în care au fost dezbinați, încrâncenați și plini de ură unii contra altora. Mai ales, cele de acum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!