ARAD. Centrul de Studii Iudaice al UVVG, singurul centru dintr-o instituţie privată de învăţământ din România, a luat fiinţă în 2005. Pe lângă activităţile curente – legate de istoria evreilor, cercetarea bibliotecii ori cursul de limbă ebraică (deschis de două luni) – Centrul organizează, an de an, manifestări care vizează Holocaustul. Şi, după cum ne spunea conf. univ. dr. Marius Grec, directorul Centrului de Studii Iudaice, au fost invitaţi aici ultimii doi ambasadori ai statului Israel, scriitori, filosofi şi alte personalităţi de seamă.
Studenţi şi cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţe Umaniste a UVVG, reprezentanţi ai presei arădene au participat, ieri, la o adevărată lecţie de istorie susţinută de preşedintele Asociaţiei Supravieţuitorilor Holocaustului din România, dl. Liviu Beris. Expunerea domniei sale – interesantă şi instructivă – a făcut referire la câteva momente cumplite pe care le-a trăit în anii deportării în Transnistria pe când avea doar 13 ani şi jumătate.
„Deşi am 85 de ani – a spus Liviu Beris – toate mi-au rămas foarte limpezi în minte”. Am aflat că de la plecarea din satul natal Herta (jud. Dorohoi), la trecerea convoaielor, pe poduri plutitoare, peste Nistru, până la ajungerea în lagărul dintr-un colhoz, peste 75% din cei peste 1.500 de evrei luaţi din sat au pierit de foame, boli ori împuşcaţi.
Manifestarea de comemorare a Holocaustului, moderată de conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste Politice şi Administrative, la care fost invitat şi ing. Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii Evreilor din Arad, a mai cuprins şi inaugurarea unei expoziţii de documente inedite „Mărturii despre evrei în arhivele notariale”. Este vorba de scrisori, testamente, etc. găsite în arhivele unor birouri notariale şi care arată aspecte deosebit de interesante despre comunitatea evreilor din Arad.
„Îmi aduc mai bine aminte de ce s-a întâmplat atunci decât ce-a fost ieri” (Liviu Beris)
Citiți principiile noastre de moderare aici!