Această metodă nu trebuie minimalizată, dar nici nu trebuie să fie efectuată în detrimentul investigațiilor imagistice, spune domnul doctor Sava Sorin Lucian, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul Hyperclinicii MedLife Genesys.
Autoexaminarea sânilor începe, de fapt, cu inspecția lor, privindu-te într-o oglindă. Trebuie să ai în vedere modificări recent apărute de volum (o asimetrie a sânilor, mai mult sau mai puțin evidentă există la majoritatea femeilor în mod natural), de contur și suprafață (umflături sau depresiuni, încrețirea pielii, înroșirea pielii cu aspect de “coajă de portocală” și alte modificări de culoare și relief).
De asemenea, trebuie urmărite cu atenție și venele care au devenit mai voluminoase într-o anumită zonă, mișcarea asimetrică a sânilor la ridicarea brațelor, la înclinarea laterală sau în față a trunchiului (o eventuală fixare a sânului sau o mobilitate redusă comparativ cu sânul contralateral, la efectuarea mișcărilor descrise anterior trebuie investigată imagistic) sau modificări ale mamelonului (retracția /înfundarea lui, apariția scurgerilor spontane sau la presiune din mamelon). Autopalparea se face cu ajutorul degetelor arătător, mijlociu și inelar ale mâinii contralaterale, cu ele alăturate și întinse, aplicând o presiune suficient de mare pe sân prin vârfurile degetelor, cu meticulozitate, din aproape în aproape, pentru a nu lăsa zone neexaminate. Se examinează inclusiv șanțul submamar, iar la urmă axila. Examinarea se face în picioare, cu palma de aceeași parte cu sânul examinat la ceafă, sau culcată pe spate cu umărul de aceeași parte ușor ridicat, sprijinit pe o pernă.
Este necesară palparea lunară, la 5-7 zile de la prima zi de menstruație sau în aceeași zi a lunii, după instalarea menopauzei. Este posibil să apară o anumită senzație de îndoială și nesiguranță la început, care va dispărea cu timpul, pe măsura ce vă familiarizați cu consistența și textura sânului, putând astfel depista noduli fixați sau mobili, zone mai dure fără limite exacte, discrete neregularități de textură sau zone mai calde. Uneori, primele modificări vor fi sesizate în axilă (noduli, umflături).
Autoexaminarea sânilor efectuată lunar, cu regularitate, poate duce la depistarea unor leziuni mamare, uneori maligne, dar în faze utile terapeutic. Ea nu poate înlocui
investigațiile imagistice (mamografia, ecografia, RMN-ul) mai ales la depistarea leziunilor maligne în stadii incipiente (0, 1) sau depistarea unor leziuni maligne chiar mai avansate, cu situație profundă în cazul sânilor voluminoși.
„Nu vă panicati, o anomalie depistată nu devine automat suspectă de malignitate. Majoritatea lor sunt benigne. Din experiența acumulată, am constatat că mai puțin de 2% din leziunile depistate sunt maligne și dintre cele maligne, un procent însemnat sunt vindecabile cu procedeele terapeutice actuale, vindecare favorizată de multe ori prin depistarea lor la autoexaminarea sânilor cu regularitate”, explică domnul doctor Sava Sorin.
Pentru a înlătura orice urmă de suspiciune, îți recomandăm efectuarea unui consult de specialitate. Pentru programări și informații, apelează Call Center 0257 960.
Citiți principiile noastre de moderare aici!