La şedinţă au participat, pe lângă conducerea Primăriei Arad, consilieri municipali, reprezentanţi ai primăriilor din toate oraşele înfrăţite cu Aradul, reprezentanţi ai cultelor, invitaţi ai celor premiaţi. S-a vorbit despre dezvoltarea economică a Aradului, despre demersul de a deveni capitală culturală europeană, despre oamenii valoroşi ai urbei. La final, momentul festiv s-a încheiat cu şampanie. Diplomele au fost înmânate de primarul Gheorghe Falcă şi viceprimarul Levente Bognar.
Nouă personalităţi
TITLUL PRO URBE a fost acordat Post mortem, în domeniul URBANISM, arhitectului Sandor Ştefan.
SANDOR STEFAN s-a născut la 20 august 1951 şi a decedat 29 iulie 2013.Vreme de câteva deccenii a fost angajat la Centrul de Proiectare al jud. Arad septembrie 1975, unde a realizat numeroase proiecte dintre care amintim câteva mai reprezentative: ansambluri de locuinţe în cartierul Micalaca , bloc în Piaţa Spitalului, Reabilitare faţade Piaţa Avram Iancu, Studii de reabilitare a zonei centrale Arad, Hotelul MapN de pe malul Mureşului, Complex comercial Micalaca zona V Arad, Blocuri de locuinţe – Faleza Mureş, P+4 – P+8 Arad.
Din, 1992 în parteneriat infinţează firma de proiectare RENOVATIO unde realizează câteva lucrări reprezentative, dintre care amintim :colaborare restaurare Casa Hirschl şi Teatrul Vechi, reparaţii capitale şi reamenajare sediul IELIF Arad, proiectare biserica ortodoxa Şega II –Arad, proiectare biserica ortodoxă Ştei – jud. Bihor, proiectare Catedrala ortodoxă Caransebeş – jud. Caraş Severin, studii pentru restaurare în judeţele Harghita şi Covasna, colaborare restaurare biserica ortodoxă Sângiorzu Nou jud. Bistriţa Năsăud, studiu HIST URBAN – zona centrală Arad, reabilitare şcoală şi internat Csiky Gergely – Arad, reparaţii capitale şi reabilitare liceu în zona Aradul Nou, amenajare Parcul Reconcilierii Arad, reamplasare şi restaurare a statuilor ce alcătuiesc ansamblul Sf. Treime din Arad.
TITLUL DE EXCELENŢĂ:
în domeniul ARTELOR VIZUALE:
ŞTEFAN OROIAN – pictor, grafician şi sculptor de naţionalitate română, născut la 19 februarie 1947 la Bătania, Ungaria.A făcut studii de specilaitate la Szeged şi Budapesta. Desfăşoară o bogată activitate în domeniul ilustraţiei şi a graficii de carte, devenind redactor artistic al săptămânalului „Foaia Noastră”, organul de presă al românilor din Ungaria
Din 1993 înfiinţează şi conduce editura „Noi”. Expune, din 1968, îndeosebi la expoziţii de grup şi colective organizate la Szeged (1992-1998), în 1982 fiind primit în Asociaţia Artiştilor Plastici din Ungaria. Din 1995 este membru al AIAP, UNESCO, Paris. Din 2000 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Ungaria. Membru de Onoare al Filialei U.A.P. Arad din 1995.
Expoziţii personale: 1968, 1972, 1974, 1983, 1997, Szeged, Ungaria; 1970, Bătania, Ungaria. 1974, 1994, Békéscsaba, Ungaria; 1988, Eger, Ungaria; 1991, 1997, Gyula, Ungaria; 1991, 1992,
în domeniul ARTE VIZUALE:
VIRGIL JIREGHIE – artist fotograf, născut la data de 23 ianuarie 1942 în Chişinău, fiind stabilit în Arad din anul 1944. Încă din copilărie a fost atras de misterele fotografiei, pasiune pe care a desăvârşit -o atunci când a devenit profesor, înfiinţând primul cineclub pentru elevi, la Păuliş. În anul 1973 devine membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi preşedinte al Foto Clubului Arad.
A obţinut premii naţionale la saloanele de artă fotografică din cadrul festivalurilor cinecluburilor.
În anul 1988 a devenit corespondent al TVR, în anul 1990 înfiinţând Studioul de Televiziune Arad, al cărui director a fost timp de cinci ani. A realizat mii de reportaje de actualităţi, documentare, interviuri, în calitate de redactor, cameraman, al departamentului emisiunilor informative TVR şi studioului de Radio Televiziune Arad.
Fotografiile create de Virgil Jireghie se află în colecţiile particulare din România, Ungaria, Canada, Franţa şi Germania.
A creat un nou gen de fotografie foto –caricatura prezentând numeroase caricaturi la expoziţii personale din ţară şi străinătate.
în domeniul SPORTIV:
VADASZ ERNO – s-a născut la Arad, de acest oraş legându-l o întreagă carieră de profesor şi sportiv. Pe toată perioada carierei este profesor titular la Arad iar din anul 1975, timp de 4 ani este profesor la Institutul Superior pentru Învăţători din Rabat, Maroc.
La Arad a introdus activităţile cercurilor sportive, elevii îndrăgind în mod deosebit jocurile de handbal şi baschet.
A creat o şcoală de baschet în Arad, ajungând de mai multe ori la faza pe ţară şi în selecţionata României. O perioadă de timp, fără să părăsească catedra, a fost antrenorul secund al echipei UTA, care era atunci în campionatul naţional.
Pentru meritele sale deosebite, în anul 1999 a fost decorat cu premiul „Floare de colţ„ de către Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România.
JIGĂU ADRIAN – IOAN – şi-a început activitatea sportivă în anul 1983, luna aprilie, la secţia de haltere din cadrul CSM Rapid Arad, sub îndrumarea antrenorului Biriş Gheorghe.
În anul 1985 a obţinut primul titlu de Campion Naţional de Juniori II, în acelaşi an fiind selecţionat la Centrul Olimpic de Cadeţi Bistriţa.
În anul 1986 a obţinut primul titlu de Campion Naţional de Juniori I, tot în acelaşi an fiind promovat la Lotul Naţional de Juniori.
În anul 1988 a cucerit primul titlu de Campion Naţional de Seniori.
Între anii 1997 -2007, fiind component al Lotului Olimpic de Haltere a realizat următoarele performanţe: -2 locuri 6 la Jocurile Olimpice – 2000, Sidney şi 2004 Atena, 33 de medalii la Campionate Europene şi Mondiale de Seniori, prima medalie europeană fiind cucerită în anul 1998 la Riesa, în Germania.
A cucerit titlul de Campion European Absolut( proba Olimpică în anul 2006 la Wladislavovo în Polonia).
În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Sportiv Clasa I, de preşedintele României.
Din anul 2003 este maestru internaţional al sportului. Din anul 2008 profesează ca antrenor voluntar în cadrul CSM Arad, secţia haltere cu rezultate notabile la Campionatele Naţionale de Cadeţi.
În domeniul EDUCAŢIEI:
MIRCEA POTOCEAN – profesor, născut la data de 28 august 1957 la Reşiţa.
A fost director la Colegiul Naţional „Moise Nicoară„ Arad în perioada 2007-2013, iar în perioada 2004-2005 Inspector Şcolar General Adjunct la ISJ Arad.
A făcut parte din Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Moise Nicoară„ Arad şi al ISJ Arad, a fost şef de catedră al Catedrei de matematică, vicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematica din România, filiala Arad iar în prezent este preşedinte, membru în comisia MECT de revizuire a programelor şcolare la matematică.
Este asistent manager în proiectul Euromath al catedrei de matematică de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară„ , finanţat de Phare, participant la proiectul Comenius: Banda lui Moebius desfăşurat în parteneriat cu şcolile din Anglia, Germania şi Croaţia.
Coautor a cinci culegeri de matematică, colaborator al Revistei de matematică din Timişoara, profesor la centrul de excelenţă al judeţului Arad, redactor al revistei de matematică „Jurnalul Matematic Arădean„, d-l prof. Mircea Potocean s-a bucurat de aprecierea multor generaţii de elevi.
În domeniul AFACERILOR:
NICOLAE BLAGA, om de afaceri arădean.
Figură distinctă şi discretă a mediului de afaceri local, domnul Nicolae Blaga are o biografie strâns legată de industria ospitalităţii. Unul dintre specialiştii locali prestigioşi ai acestui domeniu, Nicolae Blaga s-a remarcat prin munca asiduă, prin investiţiile de succes realizate în Arad, investiţii care definesc şi impun standarde înalte pentru industria locală a ospitalităţii. Totodată, investiţiile realizate definesc locuri apreciate nu doar de arădeni, ci şi de cei care ne vizitează, ca turişti sau în interes de afaceri, oraşul.
Alte DOMENII :
LARS T GAREBERG – preot luteran din Suedia, absolvent al Universităţii din Lund în anul 1974, a desfăşurat numeroase activităţi sociale şi de caritate în municipiul Arad.
Diacon şi preot Verbi Divini la Catedrala din Gothenburg în anul 1974, preot în Parohia Ockero în perioada 1974-1976, asistent de vicar în Parohia Lundby în perioada 1976-1981, vicar în Parohia Rada din anul 1981 până în prezent. Din anul 2000 şi până în prezent este consilier în consiliul eparhial din Gothenburg, din 14.07.2014 fiind ales prim vice preşedinte al consiliului. Din anul 2010 este consilier al Sinodului General al Bisericii din Suedia.
A colaborat cu Parohia Ortodoxă Română Arad – Sânicolaul Mic, reprezentată de preot paroh Gligor Gheorghe, într-un proiect de profilaxie stomatologică pentru copii de la Şcoala Generală nr.7 Arad, a oferit un sprijin consistent de material medical pentru Spitalul Judeţean Arad, Casa de Bătrâni şi Centrele pentru copii defavorizaţi.
A organizat în Suedia un turneu de fotbal pentru echipe de juniori: ACU Arad, Telecom Arad, Şcoala Generală nr.7 Arad, UTA ŞI Selecţionata Aradului.
TIBERIU ŢIGANU – profesor universitar şi cronicar sportiv, născut la data de 1 ianuarie 1949.
A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Academia Mondială de Turism, urmând apoi cursurile Academiei Mondiale de Turism de la Geneva.
Sportul a făcut parte întotdeauna din viaţa lui. A fost vicepreşedinte al Federaţiei de Tenis, apoi al celei de Lupte, participând la organizarea Universiadei din 1981. În anii 70 a participat la dezvoltarea unui program UNESCO în Tunisia.
Are 18 lucrări documentare publicate, toate în domeniul sportului şi turismului, printre care „Clubul Sportiv Astra Arad la 90 de ani de activitate„ şi „Olimpici arădeni„. În prezent are în derulare un vast proiect şi anume publicarea „Istoriei ilustrate a sportului arădean„, lucrare ce cuprinde trei volume.
Citiți principiile noastre de moderare aici!