Dialogurile despre excelență organizate până în prezent, cu referire la învățământul liceal și medical, la cultură, justiție, antreprenoriat, medicină legală și terapii alternative, gastronomie, mass-media continuă cu abordarea excelenței din perspectiva învățământului universitar. De această dată, pledoaria pentru excelență a fost justificată în urma atribuirii de către ARACIS (Agenția Națională de Evaluare a Calității în învățământul Superior) a celui mai înalt calificativ și anume „Grad ridicat de încredere” către Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad.
„Având în vedere această realitate, ce constituie o realizare majoră pentru învățământul arădean, ca parte a învățământului național și european, ne-am propus să pledăm sine ira et studio pentru prezentul, dar mai ales, pentru viitorul instituției arădene invitând conducerea acestea, aleasă recent în această importantă demnitate, la un dialog deschis despre importanța excelenței în învățământ”, a punctat președintele Asociației Susținem Excelența, prof.univ.dr. Lizica Mihuț.
Prezenți la eveniment au fost prefectul Aradului, Mihai Pașca, inspectorul școlar general, Marius Gondor, rectorul UAV Arad, Teodor Cilan și prorectorul Ovidiu Toderici. De asemenea, la această dezbatere au luat parte și directori ai instituțiilor de învățământ din județ, prof.univ.dr. Lizica Mihuț subliniind că „învățământul preuniversitar împreună cu cel universitar formează un tot unitar, sprijinindu-se reciproc pe calea performanței, o cale întotdeauna dificilă și plină de varii provocări, dar încărcată de imense împliniri”.
Excelența, în beneficiul câtor mai mulți
„Aș dori să salut întreaga activitate pe care această asociație o susține, dar în mod special să salut strădania doamnei prof. univ. dr. Lizica Mihuț, în beneficiul promovării acelor persoane din Arad care au atins excelența profesională. […] În opinia mea, putem vorbi despre Excelență cu atât mai mult atunci când ridicarea la nivelul ei vine în beneficiul câtor mai mulți. În anii petrecuți în Ministerul Justiției am simțit o motivație cu totul specială de a încerca să mă apropii de excelență. S-a întâmplat cel mai mult în momentele în care mi-am reprezentat țară în diverse contexte de relații internaționale dar și când participăm la făurirea legilor ei. Nu îmi pot imagina o cauză mai potrivită căreia să îi fie închinată excelența și care să o merite mai mult decât România. Am acceptat provocarea de a veni să muncesc pentru Arad din onoranta funcție de Prefect al Județului, convins că și Aradul are potențialul de a se apropia de excelență dacă reușim să reclădim încrederea dintre noi”, a transmis prefectul Mihai Pașca.

Excelența, o călătorie spre autodepășire
Inspectorul școlar general, prof. Marius Gondor, a punctat: „Ideea care ghidează întreaga noastră activitate în domeniul educației este excelența în învățământul preuniversitar. Excelența nu este doar un obiectiv, ci o călătorie continuă spre autodepășire, spre formarea unor tineri bine pregătiți, capabili să facă față provocărilor unei lumi în continuă schimbare. Excelența în educație începe cu calitatea actului educațional. Profesorii noștri sunt arhitecții viitorului, modele care inspiră prin cunoștințele transmise, dar mai ales prin valorile cultivate. Dar excelența nu se limitează la rezultate academice. Performanțele la examene, premiile obținute la olimpiade și concursuri sunt doar o parte a succesului. Adevărata excelență constă în formarea unor tineri care știu să gândească critic, care știu să lucreze în echipă și să își exprime ideile cu claritate și curaj”.
Un moment de glorie
Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” Arad, conf. univ. dr. Teodor Cilan a subliniat că obținerea calificativului „Grad ridicat de încredere” e întotdeauna rezultatul unei „munci colosale”. „Excelența se câștigă. Nu se moștenește, nu poate fi primită cadou, ci se obține prin implicare, efort și se păstrează, întotdeauna, prin muncă. Altfel, se va pierde. Aceste momente de vârf pot fi repetate și pot confirma valoarea, sau nu. Pot fi o constantă în istoria personală sau în cea colectivă, sau pot rămâne doar un reper al unui trecut de aur. Astăzi Universitatea <Aurel Vlaicu> din Arad trăiește bucuria unei asemenea victorii. Am reușit să obținem, în urma evaluării ARACIS, calificativul grad de încredere ridicat. E un moment important pentru întreaga comunitatea academică care certifică excelența în învățământul universitar O realizare a întregii colectivități care implică și o mare responsabilitate, pentru că ne dorim ca acest calificativ să rămână o constantă pentru învățământul superior de stat din Arad.
Excelența în educație va fi întotdeauna meritul celor implicați în acest sistem. Calitatea învățământului pornește de la calitatea oamenilor, a cadrelor didactice, a celor care muncesc pentru a avea o bază materială excepțională, a celor care îi susțin și sprijină dezvoltarea. […] Excelența în educație depinde de noi toți. Calitatea învățământului arădean și ceea ce oferim copiilor noștri e responsabilitatea noastră. Educația nu e un termen abstract, suntem noi. Și atunci când vorbim despre calitatea ei, vorbim despre calitatea fiecăruia dintre noi”.
Ambasadorii UAV
Prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” Arad, prof. univ. dr. Toderici Florin le-a lansat invitația directorilor de licee de a deveni „ambasadori UAV”. Prorectorul UAV a venit cu argumente structurate pentru care elevii arădeni ar trebui să ia în considerare continuarea studiilor la UAV.
„Calificativul obținut reprezintă garanția calității universității noastre. Avem un întreg ciclu de pregătire, de la licență, la master și școală doctorală. În cadrul UAV sunt echipe funcționale de cadre didactice și studenți, implicați în activitatea de cercetare științifică, fapt important, având în vedere opțiunea studenților foarte buni de a opta pentru aceasta. Aș mai aminti și despre oportunitate de a publica alături de mentorii lor din cadrul Institutului de Cercetare al UAV, în reviste științifice, pregătindu-se astfel pentru o activitate viitoare de top. Nu în ultimul rând studenții au șansa de a lucra efectiv în cadrul proiectelor guvernamentale și cu fonduri europene, de a lua parte în programul ERASMUS+ etc”, a prezentat prof.univ.dr. Toderici.
De la subzistență la excelență
Dezbaterile au continuat, moderate de către prefectul Mihai Pașca, în discuție fiind aduse problemele din învățământul preuniversitar, directorii de școli profitând și de prezența autorităților pentru a-și face auzită vocea. În urma discuțiilor constructive, concluziile au fost că în învățământ se duce mereu o luptă de la subzistență către excelență, iar reușita depinde de devotamentul și profesionalismul tuturor celor implicați.