Ce face un om prins cu musca pe căciulă? Caută nod în papură, se dă nevinovat şi sare la gâtul celor care îl acuză. Cam aşa face şi Florin Ion Moţ, primarul comunei Zărand, care a fost trimis în judecată în două dosare, fiind acuzat de înşelăciune. Dosarele au mai fost prezentate în paginile noastre. Reamintim doar faptul că, în două cazuri separate, Moţ a vândut acelaşi teren de două ori sau l-a vândut fără ca măcar să fie proprietar, folosindu-se de funcţia de primar şi având acces la documente. La Judecătoria Arad se desfăşoară unul dintre procese, partea civilă fiind o societate care a cumpărat teren, iar partea vătămată fiind o persoană fizică a cărei teren a fost vândut abuziv de către primar. Ce a făcut Moţ şi avocatul lui pentru a trage de timp? A invocat diferite excepţii, una dintre ele referindu-se la faptul că judecătorul din camera preliminară nu are competenţ teritorială pentru a dispune legalitatea rechizitoriului. Alte excepţii ridicate de Moţ se referă la faptul că probele administrate în cursul urmăririi penale nu sunt legale, la fel cum nu ar fi nici preluarea urmăririi penale de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Toate excepţiile ridicare de primarul penal şi apărătorul lui au fost respinse de magistraţi. Totuşi, decizia judecătorilor a fost contestată. Prin ce se traduce asta? Trageri de timp, pentru că urmează noi termene în care se va judeca contestaţia. Singura veste bună pentru anchetatori este faptul că a fost rechizitoriul a fost întocmit corect şi legal, Florin Ion Moţ fiind trimis în judecată pentru şase acte materiale de înşelăciune.
La fel şi la Chişineu-Criş
Un alt dosar în care Moţ este acuzat de înşelăciune se află pe rolul Judecătoriei Chişineu-Criş. Şi aici primarul penal şi avocatul său au înaintat diferite excepţii de nelegalitate. Dar nici magistraţii de pe Criş nu s-au lăsat entuziasmaţi de demersurile făcute de primarul Zărandului. „Respinge excepţiile invocate de inculpat, prin avocat. Constată legalitatea sesizării Judecătoriei Chişineu-Criş cu rechizitoriul; constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Moţ Ion-Florin”, se arată în soluţia judecătorilor din Chişineu-Criş. Însă şi aici a fost înaintat un termen de trei zile în care măsura poate fi contestată. Totuşi, indiferent de insistenţele lui Moţ, cel mai probabil dosarele lui vor intra la judecată.
Ce se încearcă?
Excepţiile de nelegalitate invocate nu au menirea de a-l scăpa nevinovat pe Florin Ion Moţ. În fapt, se doreşte tragerea de timp. Care este cauza? Primarul Zărandului mai are o condamnare la activ. Acesta a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Tocmai aceste este motivul pentru care se încearcă întinderea proceselor pe o perioadă cât mai lungă. Pentru că dacă Moţ va primi o sentinţă în perioada de încercare (termen juridic care se aplică pedepselor cu suspendare, timp în care condamnatul nu trebuie să aibă nicio abatere de la lege), acesta devine recidivist şi, implicit, pedeapsa va fi una cu executare. Însă dacă scapă de termenul de încercare, Moţ ar putea primi o nouă pedeapsă cu suspendare. Totul se rezumă la cât de repede se vor mişca dosarele în instanţe.
Articole pe aceeași temă:
Culisele arestarii primarului Florin Mot
Cum îl şantaja Dan Diaconescu pe primarul de Zărand, Ion Moţ
O nouă amânare pe o nouă chichiţă pentru Moţ
Un nou proces pentru primarul de Zărand
Primarul din Zărand, tot mai aproape de puşcărie
Citiți principiile noastre de moderare aici!