UDMR Arad a organizat, vineri, o conferinţă de presă în cadrul căreia liderii partidului au vorbit despre evoluţia evenimentelor politice din ultima perioadă de timp, care au culminat cu excluderea UDMR de la guvernare.
Preşedintele Farago Peter a făcut referire la protocolul de colaborare guvernamentală pe care UDMR l-a semnat în 2021 cu PSD şi UDMR, prin care părţile se angajau să colaboreze până la alegerile din 2024. „Prin acel protocol s-a precizat care sunt ministerele conduse de UDMR” – a menţionat Farago Peter. El a invocat şi un al doilea protocol, încheiat între PSD şi PNL, la care UDMR nu a fost parte, „în care ei au negociat şi semnat cum vor face schimbul de prim-ministru şi schimbarea a două-trei ministere între cele două partide. (…) Noi am precizat încă de la început că ministerele conduse de UDMR nu sunt parte din această rotativă, că aceste ministere au rezultate foarte bune, că dorim să le păstrăm în continuare, că nu vrem să fie schimbat protocolul de colaborare din acest punct de vedere. Am acceptat la un moment dat că vor fi mai puţine ministere şi am acceptat ca Ministerul Sportului să devină o agenţie, însă la toate negocierile am spus că UDMR doreşte să continue munca începută la Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Mediului. Cu timpul, ne-am dat seama că partenerii de coaliţie au pus ochii pe aceste ministere. (…) Din păcate, am ajuns în situaţia în care nu s-a mai putut negocia acest lucru, au venit partenerii cu impunerea faptului că UDMR va pierde aceste ministere şi ne-au dat două-trei oferte de a alege ce putem noi conduce dacă dorim să fim parte a acestei coaliţii în continuare. A fost pentru noi un lucru de neacceptat această impunere” – a spus Farago Peter în cadrul conferinţei de presă.
În opoziţie
Preşedintele UDMR Arad a precizat că de acum încolo partidul va trece în opoziţie, dar va promova, din legislativ, „tot ceea ce credem că este important pentru societatea din România, pentru minoritatea maghiară din România”. Farago Peter a adăugat că UDMR nu va vota la foc automat împotriva guvernului, ci „vom citi cu atenţie tot ceea ce vine în Parlament şi ceea ce este de sprijinit vom sprijini, ceea ce necesită îmbunătăţiri vom încerca să îmbunătăţim. Vom veni cu proiecte legislative care considerăm noi că sunt importante.”
Parteneriatul local continuă
În ceea ce priveşte colaborarea de la nivel local dintre UDMR şi PNL, Farago Peter a catalogat-o ca fiind „foarte bună până în 2020 şi bună după 2020”. A justificat această informaţie prin faptul că din 2020 UDMR nu mai are nici vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, nici viceprimar la nivelul municipiului Arad. „Dar, cu toate astea, colaborăm cu toţi care sunt în Consiliul Local sau Consiliul Judeţean. Şi avem o relaţie… hai săi spunem <mai specială> cu PNL, bazată şi pe tradiţie şi pe faptul că ei sunt cei care conduc atât Primăria, cât şi Consiliul Judeţean.”
La finalul conferinţei de presă, preşedintele UDMR Arad, Farago Peter, a conchis: „Majorităţile locale formate după alegerile locale din septembrie 2020 rămân în vigoare, din punctul nostru de vedere. Această împingere a UDMR în afara arcului guvernamental nu influenţează deloc majorităţile locale. Avem o colaborare bună la nivel local – atât la Consiliul Judeţean, cât şi la Consiliul Local Municipal şi alte consilii locale –, care nu este influenţată de acest lucru. Colaborăm în continuare şi vom încerca să aducem un aport pozitiv acestor majorităţi, în beneficiul comunităţii.”
Farago Peter: Este o dezamăgire destul de mare că clasa politică a dat dovadă de neseriozitate, că nu şi-a respectat cuvântul dat
Trimite articolul
XClasa politica când și-a respectat cuvântul? Niciodată!!!
Inca odata romanul a facut ce stie sa faca mai bine si-a tradat partenerul de alianta din guvern UDMR-ul
-
Mare brânza ….au rămas fara cașcaval…lipitori
Faptul .ca niste sume de bani (la nivelul nostru deloc neglijabile ,dar vorbim de altii) se redistribuie in alte grupuri, nu este o catastrofa.Iar daca vorbim despre putere,UDMR nu a detinut putere efectiva.a fost talerul balantei unde era nevoie de reglaje.Sincer,eu daca as fi intr-o pozitie unde am adunat zeci de ani de experienta (adica as cunoaste cum functioneaza sistemul)nu nu mi-as mai bate capul cu politica activa. Chiar si banii ar veni in buzunare fara prea mult efort.Deci…”festina lente”.