Plaja Ghioroc a înregistrat, în sezonul estival 2017, cea mai spectaculoasă creştere a numărului de vizitatori. În urma amenajărilor făcute şi a promovării prin intermediul unor evenimente, au fost atraşi turişti şi din alte judeţe. Mai precis, 25 la sută dintre vizitatori au fost din alte judeţe, cei mai mulţi din Timiş. Cu toate acestea, plaja nu a atras atenţia autorităţilor centrale, care au exclus-o din „Master Planul pentru turismul naţional al României”.
Includerea localităţii Ghioroc în acest master plan care asigură finanţare de la guvern pentru dezvoltare fusese cerută în scris de către Consiliul Judeţean, însă documentul adoptat în urmă cu câteva luni nici nu aminteşte de locul de agrement apreciat de zeci de mii de turişti din vestul ţării.
Aproape 100.000 de vizitatori
Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan, consideră că excluderea plajei din strategia pentru turismul naţional este nedreaptă, arătând că zona de agrement „a bătut la numărul de turişti multe staţiuni de interes naţional”.
„Master planul ar fi trebuit să aibă în vedere crearea de noi obiective turistice, prin investiţii în zonele căutate deja de către turişti, dar în care lipsesc unele facilităţi, cum este şi cazul Ghiorocului. Avem un potenţial uriaş, iar dovadă stau cifrele, adică aproape 100 de mii de turişti în această vară. Cu toate că interesul pentru plaja noastră este mare, am fost excluşi din planurile de dezvoltare ale Ministerului Turismului, ceea ce înseamnă că nu putem beneficia de finanţare din resurse guvernamentale. Nu am primit nicio explicaţie de la Bucureşti pentru excluderea noastră din master plan”, a spus primarul.
Demersuri la Guvern
Ignorat de Ministerul Turismului, Ghiorocul ar putea beneficia totuşi de dezvoltare în urma altor demersuri care se vor face la Bucureşti. Primăria are în plan transformarea localităţii în staţiune de interes local şi lucrează la dosarul care va fi depus pentru emiterea unei hotărâri de guvern. „Se execută studiile climatologice, dar mai sunt câteva condiţii pe care trebuie să le îndeplinim pentru a ne atinge acest obiectiv, între care existenţa unui anumit număr de locuri de cazare. Suntem în proceduri de organizare a licitaţiei pentru stabilirea constructorului viitorului camping de lângă plajă, care va funcţiona de anul viitor”, a spus primarul.
Campingul va avea 13 căsuţe de câte patru locuri, dar şi o clădire administrativă.
De asemenea, asfaltarea drumului de acces la plajă se va face în primăvară, fiind desemnată, în urma unei licitaţii, firma care va executa lucrările. Asfaltul nu va fi turnat în sezonul rece pentru a nu fi afectată calitatea lucrării şi pentru că oricum acum nu există turişti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!