Tensiunile din rândul comunităţii evanghelice luterane din Arad, enoriaşii Bisericii Roşii, se acutizează. Scandalul în care este implicat preotul Totphal Bela şi alţi câţiva enoriaşi a făcut ca o parte a membrilor parohiei să se adune în jurul preotului locţiitor numit de Episcopie şi să participe la slujbele oficiate de acesta într-o sală din incinta Bisericii Reformate din Arad.
Reacţia preotului acuzat nu a întârziat să apară. Un număr de 63 de persoane, toţi membri ai acestei comunităţi, au primit acasă o decizie prin care au fost anunţaţi că le-au fost suspendate drepturile atît cele reale cât şi cele imaginare: „vă suspendă orice drept dobândit sau sperat, existent sau imaginat, adică dreptul la vot, dreptul de a alege şi de a fi ales în forurile parohiei” – se arată în decizia Comisiei de Disciplină Parohială, emisă în data de 5 mai 2010. Acuzaţiile aduse se structurează în jurul celor două cauze conflictuale: retragerea dreptului preotului Totphal de a oficia slujbe religioase şi modul în care acesta a dispus de bunurile parohiei.
În respectiva decizie au fost acuzaţi de: „acte care ameninţă integritatea şi suveranitatea Parohiei, care împiedică libera practică a religiei conform legislaţiei în vigoare precum şi dreptul la neîngrădită dispunere de proprietăţile private ale Parohiei de către organele abilitate în acest sens”. În argumentarea făcută de Prezbiteriul Parohiei Evanghelice Lutherane, cel de la Biserica Roşie, în faţa Comisiei de disciplină, au fost definite ca „acţiuni de natură a submina unitatea şi autonomia comunităţii arădene”
Motivele excluderii
Pentru a înţelege logica acestui demers trebuie să precizăm că aceşti enoriaşi excluşi sunt cei care au semnat intervenţia către Judecătoria Arad, în susţinerea acţiunii Protopopiatului Evanghelic Lutheran din Cluj. „Noi, enoriaşii suntem împiedicaţi să exercităm religia noastră în biserica proprie conform tradiţiilor noastre, din cauza refuzului nejustificat al numitului Tothpal Bela şi apropiaţii lui, de a permite intrarea preotului nostru în biserica şi spaţiile parohiale şi de a prelua obiectele de cult ” se arată în textul menţionat.
„Transmiterea posesiei şi folosinţei clădirilor Bisericii încalcă dreptul enoriaşilor Evanghelici Lutherani de a-şi exercita religia în propria biserică şi de a-i culege fructele civile a spaţiilor din clădirea administrativă”, se mai precizează în documentul emis către Judecătoria Arad. Anularea dreptului de vot este făcută în încercarea de a-i împiedica să organizeze o Adunarea Generală a Parohiei, consideră enoriaşii excluşi, prin care să fie aleasă o nouă conducere a Bisericii. Deocamdată, evanghelicii din Arad se întrunesc în două locaţii, slujbele sunt oficiate de două persoase (un preot locţiitor şi un fost preot) şi, dacă vor reuşi să facă o Adunare Generală atunci vor avea şi două conduceri. O schismă care, din câte se pare, va fi rezolvată doar în justiţie.
Încercare eşuată
Prima Adunare Generală pe care enoriaşii excluşi au încercat să o facă, în prezenţa conducerii Eparhiei Cluj, a fost un eşec din cauza scandalului iscat de prezenţa ceilalte tabere care a făcut imposibilă desfăşurarea Adunării.
JA.M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!