Duminică, 23 august, de la ora 9, se va pleca din fața Gării Arad, cu mașinile personale. Excursia pionierească pe care o organizează asociația arădeană va cuprinde obiective din județele Arad și Timiș: Zăbrani, Alioș, Cetatea turcească de la Mașloc, satul circular Charlottenburg, satul Altringen și tabăra școlară de la Bogda, în prezent abandonată.
„Înainte de 1989, Ziua Naţională era sărbătorită cu mult fast pe 23 august, în amintirea anului 1944, când România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva Germaniei hitleriste. Şoimi ai patriei, pionieri şi muncitori îmbrăcaţi de sărbătoare, cu toţii defilau pe 23 august, în cinstea partiduluişi a conducătorului iubit. Oamenii erau luaţi din fabrici, împărţiţi în grupuri şi aliniaţi pentru paradă. Cântecele patriotice şi lozincile, care îi preaslăveau pe Nicolae şi Elena Ceauşescu, răsunau ziua întreagă în toate orașele țării”, scriu cei de la Asociația Turism Alternativ.
Excursia de duminică, 23 august, va prezenta aceste aspecte mai pe larg, în special pentru a-i face pe tineri să înțeleagă ce însemna propaganda înainte de 1989. Participarea la excursie va fi gratuită, singurele costuri fiind cele cu transportul – combustibilul, respectiv cele cu masa. „Avem două opțiuni pentru masa: fie la restaurant, fie picnic în tabăra Bogda. În cazul în care vor merge la restaurant, turiștii își vor plăti singuri consumația, iar în cazul în care vor opta pentru picnic, își vor aduce de acasă ce doresc să consume”, adaugă cei de la Turism Alternativ. Totodată, aceștia menționează că „Pentru ghidaj nu se percepe o taxă, însă orice contribuție este binevenită”, ghidajul fiind făcut voluntar de către Paul Ionescu, absolvent al Școlii de Turism Alternativ.
Detalii și înscrieri la excursie – 0731-050-384. Toată plimbarea va dura în jur de cinci ore, iar seara, de la ora 18, Asociația Turism Alternativ îi așteaptă pe arădeni la un alt eveniment gratuit: „Turist la tine acasă”. Turul orașului va începe la ora 18 în fața Primăriei, iar tema turului va fi tot „23 august”.
Trimite articolul
Xce pionierat ? azi e desconsiderat de unii
Mergeam gratis in tabere scolare iarna si vara la munte si la mare cu toate ca părintii aveau venituri modeste ( dar sigure) In tabere aveam tot ce ne trebuia mancare destula distractii transportul era gratuit etc Ce ne interesa ca x era preaslavit ca purtam cravata rosie de pionier etc Vacantele erau de vis . ,Azi asa ceva e de neinchipuit mai ales pt familiile cu mai multi copii , si cele cu venituri modeste sau unde parintii sunt someri….. . Nu conteaza suntem in capitalism si e fain….. iar in concedii la mare sau la munte se duce cine are bani…….este ? este!
Nu ne trebuie asa ceva Acum nu suntem in stare sa ne trimitem copiii la mare si la munte din lipsa de bani. Ne multumim ca avem cu ce sa-i imbracam sa ii hranim si sa =i tinem la scoala dar sunt si familii care nu si-au mai dat copiii la scoala tinandu-i sa munceasca in gospodaria proprie mai ales in mediul rural unde s-au desfiintat scolile . Da!
PS multe din fostele tabere de pionieri si din judetul Arad ( retrocedate) stau goale si curtile pline de balarii iar cladirile arata jalnic.
-
Subiectul articolului este cu totul altul decit cel oglindit în comentariul lui Silviu (mi se pare).Initiativa asociației de turism este interesanta,inedita,și cred ca trebuie salutată. Sa fim un pic mai înțelegători și toleranti,amintirile,frumoase sau mai puțin, rămân în memoria noastră, a unora.
-
Comentarii frumoase facute de “subiect” dar Silviu are dreptate.
-
Va invit cu drag la o excursie in Coreea de Nord pt a vedea ce am fi putut ajunge sau daca nu aveti bani de Coreea,o lectura serioasa a lui Soljenitan . Poate va mai iese comunismu asta din vene. Daca nu aveti mijloace sa va duceti plozii in excursii, straduiti-va sa va recalificati spre o meserie mai banoasa sau sa va insusiti o educatie financiara mai ok ( unde si asa suntem pe ultimele locuri in Europa). Fac pariu ca sunteti genu ala de persoana care da bani pe ultimele ifonuri , haine de firma in timp ce varsati lacrimi de crocodil in sectiunea de comentarii.
-
-
Sună un fel de bășcălie expresia ”pionereasca” dar m-as bucura dacă copiii nostri ar putea beneficia de conditiile de care am beneficiat noi pe timpul pionieratului asa cum scrie unul aici .Eu nu pot trimite in vacante 2 copii că nu am posibilitătile materiale la preturile de azi din statiuni fie la mare fie la munte