În 1940, la Gurahonţ era fondată fabrica de băuturi răcoritoare nealcoolice, Laurul SA. Zeci de ani, atât în perioada comunistă cât şi post ‘89, fabrica a oferit locuri de muncă pentru zeci de muncitori şi a fost mai mereu pe profit.
Din păcate, anul 2011 s-a dovedit a fi unul extrem de nefast pentru fabrica din Gurahonţ, pierderile companiei ajungând la peste 1,5 milioane lei, iar acum întreaga fabrică a ajuns să fie sub sechestrul Fiscului.
Debut în 1993
Societatea pe acţiuni Laurul din Gurahonţ a fost înregistrată în 1993 la Tribunalul Arad, iar din 1999 până în 2010 – perioadă pentru care sunt publice bilanţurile contabile, fabrica a fost locul de muncă pentru 40-50 de muncitori.
Mai mult, fabrica a reuşit să răzbată şi prin criză şi prin schimbări de regimuri politice şi fiscale, astfel că în fiecare an a raportat profituri nete. Chiar dacă nu de fiecare dată profiturile erau unele spectaculoase, au existat şi ani de referinţă în activitatea economică a fabricii.
Astfel, în 2003, spre exemplu, cu o medie de 42 de angajaţi, fabrica a reuşit să înregistreze un profit net ce a depăşit 560 mii lei. Şi în anii 2009 şi 2010, profiturile companiei au fost unele de ordinul sutelor de mii de lei, însă acestea nu au putut salva compania.
Datornici Fiscului
În acest moment, Laurul are datorii la Fisc de peste 1,2 milioane lei. Cele mai multe datorii s-au adunat în dreptul obligaţiei de plată a TVA – 1,005 milioane lei, în timp ce dobânzile şi penalităţile au ajuns la 133.241 lei. Nu doar Finanţele au de recuperat bani de la fabrica din Gurahonţ, ci şi o instituţie bancară ce a creditat compania.
La licitaţie
Fabrica a fost evaluată la peste 20 milioane lei, terenul având o suprafaţă de 18,3 mii metri părtaţi dintre care 14,09 mii metri pătraţi sunt construiţi. Mai mult, toate utilajele şi bunurile firmei au fost şi ele sechestrate, licitaţia de vânzare făcându-se individual pentru fiecare bun în parte.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!