ARAD. O decizie a instanţei din data de 3 septembrie face din CET Arad o companie executată silit, pentru datoriile pe care le are. Cele mai „fierbinţi” probleme sunt ridicate de Complexul Energetic Oltenia (fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia) faţă de care CET Arad are datorii serioase. Pentru că a comandat cărbune, l-a consumat pentru producerea energiei şi… nu l-a mai plătit. De foarte mult timp. Acestor datorii pentru cărbunele furnizat li se adaugă şi penalităţi.
Cât datorează centrala complexului Oltenia? Pentru a afla acest lucru, ne-am adresat direct firmei furnizoare. Potrivit reprezentanţilor acesteia, datoria CET Arad la data de 31.07.2014 este de 25.705.657 lei din care 16.049.283 lei reprezintă preţul cărbunelui livrat la care se mai adaugă 9.656.374 lei penalităţi. Ultima plată pe care a efectuat-o compania arădeană a fost de 500.000 lei în luna iulie a acestui an, subliniază reprezentanţii CE Oltenia. Insuficient însă pentru a opri tăvălugul proceselor şi al executărilor silite. Pe de altă parte, datornicul CET Arad arată cu degetul către CET Hidrocarburi care nu şi-a plătit, la rândul său, datoriile faţă de ea. Am solicitat o situaţie şi a acestor datorii, dar până la publicarea acestui material nu ne-a fost pusă la dispoziţie. Indiferent însă cine, cui îi este dator, singurul furnizor de energie termică al Aradului are probleme serioase cu câteva luni înainte de începerea iernii.
Şi totuşi, iarna arădenilor ar putea fi „încălzită” cu gaz, pentru că CET Arad este pe cale de a finaliza lucrările pentru a trece la producţia de energie preponderent pe gaz. Ceea ce teoretic ar și ieftini gigacaloria.
Conflictul, în instanţă
Portalul instanţelor de judecată cuprinde un lung şir de procese şi dosare care vizează conflictul (dacă se poate spune aşa) de ordin financiar dintre Complexul Energetic Oltenia şi CET Arad. Cert este că în cursul lunii iunie, prin decizie a instanţei, CET Arad a fost obligat la „plata sumei de 10.615.176,75 lei reprezentând contravaloarea facturilor emise în perioada 05.09.2013 -30.09.2013 şi a cheltuielilor de judecată de 200 lei” către Complexul Energetic Oltenia SA.
O lună mai târziu, CET cerea în instanţă ridicarea sechestrului asigurator. În 22 iulie, cererea a fost respinsă.
Cea mai recentă decizie a instanţei, însă, a fost dată în data de 3 septembrie! Instanţa a luat decizia de a respinge cererea CET Arad de suspendare provizorie a executării silite.
CET Arad dă vina pe…
„Urmare a lansării în spațiul public a unor informații cu privire la situația societății SC C.E.T. ARAD SA, se impune să facem următoarele precizări necesare pentru corecta informare a consumatorilor de energie termică din Municipiului Arad: întârzierea plăților SC CET Arad SA către furnizorul de cărbune Complexul Energetic Oltenia SA este urmare a facturilor neîncasate pentru energia termică de la operatorul SC CET Hidrocarburi SA Arad, care înregistrează pierderi tehnologice. Ca și în cazul altor centrale din țară, pierderile operatorului din Arad au fost compensate anual prin ajutoare de stat, dar după 2011 pentru CET Hidrocarburi SA Arad nu au mai fost repartizate fonduri de la bugetul de stat pentru acoperirea acestor pierderi”, subliniază conducerea centralei într-un comunicat.
Toamna vine pe… gaz
Totodată, CET Arad informează că, din toamnă, se porneşte un nou grup energetic, pe gaz! „Scopul investiției de retehnologizare este asigurarea continuităţii în furnizarea energiei termice către populaţie în Municipiul Arad, creşterea eficienței în producerea energiei termice și electrice și reducerea emisiilor poluante concomitent cu obținerea unui preţ de producţie al energiei termice cât mai accesibil pentru populaţie”. Ca atare, conflictul cu furnizorul de lignit nu va afecta prea mult iarna arădenilor, doar dacă nu vor fi finalizate lucrările și vom depinde în continuare de cărbune.
Prima etapă a retehnologizării este „Finalizarea PIF la Cazan nr. 2 de 420 t/h pe gaze naturale” investiţie în derulare, „cu termen de finalizare a lucrărilor de investiție 30 septembrie 2014, care va intra în funcțiune odată cu începerea sezonul de încălzire 2014 – 2015”, potrivit CET Arad.
Ambele CET-uri
Un alt proces și ambele CET-uri arădene implicate. Dosarul a fost înregistrat în data de 25.08.2014, și are ca părţi Complexul Energetic Oltenia SA în calitate de Creditor, Centrala Electrică de Termoficare SA în calitate de Debitor şi Centrala Electrică de Termoficare Hidrocarburi SA în calitate de Terţ poprit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!