Mai multe firme din judeţ sau persoane fizice sunt vizate de executări silite în această perioadă şi îşi vor pierde bunuri valoroase, care sunt scoase la licitaţie de stat din cauza datoriilor.
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad (AJFP) anunţă o serie de licitaţii, la care sunt vândute terenuri, case, maşini, utilaje de producţie din fabrici sau utilaje agricole.
De exemplu, în 9 septembrie, la sediul instituţiei va avea loc a treia licitaţie pentru o suprafaţă totală de teren de 17.597 metri pătraţi aflat la ieşirea din Vladimirescu spre Deva. Este intravilan, situat imediat după cimitir, pe partea dreaptă a DN7 pe direcţia spre Deva şi este pretabil pentru construcţii, conform informaţiilor obţinute de Jurnal Arădean şi www.aradon.ro direct de la AJFP. În trecut, aici au existat sere, iar acum mai există două construcţii neintabulate. Terenul aparţine unei firme cu sediul în satul Horia care activează în sectorul agricol şi care are datorii la stat.
Potrivit AJFP, aceasta va fi a patra încercare de a se vinde suprafaţa de teren, astfel că preţul de pornire la licitaţie a fost mult coborât faţă de prima încercare. Va fi doar la 25% din preţul iniţial. Cu alte cuvinte, dacă preţul de pornire la prima licitaţie a fost de 2.608.810 lei, acum va fi de 652.202 lei plus TVA. Asta înseamnă doar 37 de lei plus TVA pe metru pătrat, adică 7,5 euro, într-o zonă în care preţurile pe piaţa liberă sunt de 30 – 40 de euro pe metru pătrat. Cum de nu s-au prezentat investitori la licitaţiile anterioare? Foarte probabil pentru că au aşteptat să scadă preţul, pentru că potrivit reglementărilor, statul vinde la 75% din preţ la a doua licitaţie, la 50% la a treia şi la doar 25% din preţul iniţial la a patra licitaţie.
Fabrică cu datorii
În 2 septembrie, o altă licitaţie are loc în urma executării silite a unei firme, de această dată din oraşul Nădlac, care activează în domeniul produselor textile. Se vor vinde, la prima licitaţie – deci la preţul întreg, 57 de bunuri, cu o valoare totală de 137.850 plei plus TVA.
Marea majoritate sunt maşini de cusut, mai precis 46 de bucăţi, care au preţuri cuprinse între 900 de lei şi 6.000 de lei plus TVA. Se mai vând mese de călcat sau alte echipamente, dar şi un autoturism VW Turan din anul 2006, pentru care preţul de pornire este de 14.280 lei plus TVA.
Timişorean executat silit
În 7 septembrie, AJFP Arad va organiza a treia licitaţie prin care încearcă să vândă bunuri aparţinând unui timişorean. Acesta deţine patru terenuri agricole în localitatea Vladimirescu, pe care statul de la vinde la 50% din preţul cerut la prima licitaţie. Mai exact, pe un lot de 8.138 metri pătraţi va cere 25.460 lei, pe un lot de 14.150 metri pătraţi se va cere suma de 36.889 lei, pe o suprafaţă de 10.067 metri pătraţi se va cere 26.247 lei, iar pentru o altă suprafaţă de 8.138 metri pătraţi preţul de pornire va fi de 43.881 lei plus TVA.
Case licitate
Printre imobilele de locuit vândute de stat se numără unul aflat în municipiul Arad, pe strada Troiei. Este vorba de o casă cu subsol, parter şi mansardă, aflată pe un teren de 994 metri pătraţi, proprietate a două persoane fizice. Statul cere 1.763.687 lei la prima licitaţie, imobilul fiind scutit de TVA. O altă casă este vândută în localitatea Mădrigeşti, la o licitaţie organizată în 27 august, care are loc la sediul Finanţelor din oraşul Sebiş. Are mansardă şi o suprafaţă de 138 metri pătraţi, fiind situată pe un teren de 554 metri pătraţi. Are şi câteva anexe, între care un grajd, iar preţul de pornire a licitaţiei este de 76.943 lei plus TVA.
Maşini de ocazie
Tot de executare silită este vizată o firmă din municipiu, care va pierde câteva autovehicule şi alte bunuri, cu o valoare totală de 50.650 lei. Pentru un autoturism Audi A4 din 2006, cu 228.000 kilometri la bord, statul cere 15.770 lei, adică circa 3.200 de euro.
O autoutilitară Iveco Daily 53 E 12, din anul 1997, se vinde cu suma de 16.750 lei (3.400 euro), iar pentru un microbuz Citroen Jumper, din anul 2004, se cere suma de 17.740 lei (3.600 euro).
Licitaţii inedite
În general, licitaţiile organizate de AJFP cuprind tot felul de bunuri. Uneori au fost vândute inclusiv produse perisabile, precum carne, alteori au fost vândute metale preţioase, precum aur. De exemplu, cu şase ani în urmă, Fiscul din Arad scoatea la vânzare 22 de kilograme de aur în lingouri și bijuterii confiscate la frontieră în 2012, de la un turc aflat într-un tren internațional. Preţul a fost de 130 de lei pe gramul de aur, la a patra licitaţie, pentru că la trei organizate anterior nu au existat oferte. Cetățeanul turc atacase în instanță procedura, dar a pierdut definitiv procesul.
Într-un alt caz, Fianţele arădene au scos la licitaţie aproape patru kilograme de bijuterii din aur şi alte metale, confiscate în Vama Vărşand.
Trimite articolul
XSunt curios cata lume vede asemanarea dintre hoti/mafioti cu statul si institutiile de stat?
Nu platesti taxe, vin si iti iau lucrurile, iti vand lucrurile.
Sa faca o persoana asta e ilegal, daca o face statul e complet legal.
-
Dijme,biruri,zeciuieli vopsite si prezentate ca si taxe legale de organizatia asta de tip mafiot numita statul roman.Inainte taranii se rasculau impotriva boierimii care ii asuprea in fel si chip,acum omu’ se inghesuie ca prostu sa-si plateasca birurile daca se poate din intai ianuarie.In fiecare zi se mai inventeaza cate o taxa sa-l mai jupuie pe roman si de ultimul banut.
-
sunt curios daca stii ce se intampla mai departe cu taranii care se rasculau impotriva boierilor?….asa e frumos sa vorbim cum isi aparau taranii drepturile si ce sange aveau….
-
Eu stiu. Si mai stiu ca birul se numea zeciuiala. Adica a zecea parte mergea la boier. Ce vezi in filmele comuniste este exagerare.
-
-
-
M-i se pare normal sau nu?
Drepturi si Obligatii!
Ce tunuri se trag cu licitatiile astea.
-
👍 Corect!
Bravo Aradon! Sper ca ati reusit cu acest articol sa le mai stricati puțin mafiotilor de la aceste licitații, mănă-n-mâna cu angajatii statului, CARE LE DAU PONTURILE ȘI LE FAC JOCURIILE, contra o cotă din profit.
Sper sa mai apara și alti amatori care sa le creasca pretul șmecherilor (care sunt aceeași care participă DOAR EI la majoritatea licitațiilor).
Mă intreb, oare de ce nu sunt popularizate aceste licitatii în toata presa locala?🤔
Bine, stiu de ce…, am scris mai sus!
Oamenii nu se prezinta la Licitatie pentru ca nu vor sa fie partasi la distrugerea celui care a muncit greu pt bunul pe care altii vor sa-l piarda