Pe adresa Colegiului Naţional „Moise Nicoară” a fost trimis un ordin de executare pentru suma de circa două sute milioane lei vechi. Colegiul este centru bugetar iar angajaţii din una din şcolile aparţinătoare, Seminarul Liceal Baptist „Alexa Popovici”, solicită diferenţele salariale din anul 2008. E vorba, din nou, de modalitatea de calcul a salariilor în învăţământul preuniversitar, care pot fi calculate ţinând cont sau nu de sentinţele judecătoreşti obţinute de sindicate pentru membri lor. Directorul Colegiului, Mircea Potocean, consideră că salarizarea a fost făcută conform legii, iar cei de la Seminarul Baptist cred, la rândul lor, că nu le-au fost respectate drepturile legale, obţinute în instanţă. Fiecare parte acţionează în spiritul şi litera legii, fiecare consideră că dreptatea este de partea ei. Aşa s-a ajuns la situaţii în care profesori cu aceeaşi încadrare au salarii diferite pentru că se aplică sau nu sentinţele de care beneficiază angajaţii din unitatea de învăţământ. Totul depinde de decizia directorului, care este ordonator terţiar de credite, care face încadrările personalului angajat.
Motivaţia directorului Colegiului arădean este că „La data la care a fost dată sentinţa, în octombrie 2008, salariaţii Seminarului nu erau membri de sindicat, deci, în mod logic, nu pot beneficia de ea”, explică Mircea Potocean. Pe de altă parte, consideră directorul, „Se încalcă unul din articolele din Codul Muncii care nu permite discriminări salariale între angajaţi pe criteriul aparteneţei la un sindicat sau altul” subliniază Potocean. Ordinul de executare silit a fost contestat de către centrul bugetar.
Tot în virtutea legii
Pe de altă parte Ioan Rediş, directorul Seminarului Baptist precizează că „Nu am beneficiat niciodată de aceste drepturi salariale, deşi alţi angajaţi din sistem se bucură de ele, în virtutea aceleaşi sentinţe. Am solicitat sprijinul SDÎ care au făcut demersurile legale”, susţine Rediş. Dănuţ Ieneşescu, liderul SDÎ Arad, citează din sentinţele din 12.02 2009 şi 9 iunie 2009 „Reclamantul Sindicatul Democratic Învăţământ Arad este îndreptăţit să îi reprezinte pe membrii săi, în faţa instanţelor judecătoreşti în temeiul art.28 din Legea nr.54/2003 şi valorifică drepturile salariale ale acestora în concordanţă cu dispoziţiile Codului Muncii, Contractul Colectiv de Muncă la Nivel Naţional şi Legea Sindicatelor, guvernate de principiul că salariaţii nu pot renunţa la drepturile lor legale astfel cum prevede art.38 din Codul Muncii.
Lipsa numelui tuturor membrilor de Sindicat care activează în cele 169 de unităţi şcolare pârâte nu poate conduce la nulitatea cererii de chemare în judecată întrucât identificarea celor îndreptăţiţi a beneficia de dispoziţiile prezentei hotărâri este posibilă în cursul executării acesteia”, se arată în sentinţă. „Faptul că acest pârât, nu cunoaşte numele angajaţilor săi, membri ai sindicatului nostru, nu poate fi interpretat în sensul arătat de către I.S.J. Arad. Această hotărâre judecătorească este în vigoare, nu a fost desfiinţată! Potrivit art.129 din Constituţie – împotriva hotărârilor judecătoreşti părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căi de atac în condiţiile legii. Prin urmare, dacă prin absurd ar fi desfiinţată, efectele acestei hotărâri nu se mai produc numai pentru viitor, nu şi pentru trecut”, precizează Ieneşescu.
„Executarea silită este o ultimă modalitate de a obţine aceste drepturi salariale legale” Dănuţ Ieneşescu
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!