ARAD. Trei angajați ai Administrației Finanțelor Publice ale municipiului Arad, plus un fost șef al instituției mai sus menționate, au fost pârâți la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, dar și la Agenția Națională pentru Administrare Fiscală. Cei trei sunt acuzați că au concertat o executare care s-a soldat cu vinderea unei case de pe strada Eftimie Murgu din Arad. Acuzele sunt aduse de către familia Marinescu. Aceștia, din spusele lor, au fost executați pe nedrept pentru niște datorii inventate.
Povestea începe în anul 2005, când Ionel Marinescu a încheiat cu SC Procom Coralis SRL un contract de închiriere pe perioadă nedeterminată având ca obiect imobilul situat pe strada Eftimie Murgu, numărul 1-3, imobil care a fost evaluat de către o bancă la peste un milion de lei. În anul 2006 asociatul Procom Coralis reziliază contractul de închiriere, anunțând acest lucru la Registrul Comerțului. Dar Finanțele arădene au continuat să calculeze proprietarului imobilului, Ionel Marinescu, impozit pe venit provenind din chirie până în anul 2009, eliberând zece titluri executorii care cuprind creanțe fiscale de peste 71.000 de lei. Această sumă a fost calculată ca și impozit pe chiria încasată de Marinescu de la firma mai sus menționată. Asta deși contractul de închiriere a fost reziliat încă din 2006. Ceea ce a urmat poate fi catalogat drept o tragedie: casa a fost vândută la licitație, bărbatul s-a îmbolnăvit și, posibil, pe baza stresului, a făcut infarct și a murit, iar soția și copilul lui au rămas pe drumuri.
Ionel Marinescu a încercat să lupte pentru casa lui până în ultima clipă. În momentul în care au fost emise titlurile executorii, acesta a depus o contestație la executare. Judecătoria Arad a admis această contestație, a anulat formele de executare silită și a dispus încetarea executării. Asta după ce Marinescu a adus dovezi concludente în apărarea lui. De fapt, datoria pe care bărbatul o avea la Finanțe era de 4.384 de lei, departe de suma de 71.957 de lei cerută de administrația financiară. Însă recursul judecat de către Tribunalul Arad a dat de pământ cu sentința emisă de Judecătorie și a întors faptele cu 180 de grade: a admis solicitările Finanțelor Municipale și a dat undă verde executării. Casa a fost vândută la o licitație pentru suma de 356.590 de lei, la numai o treime față de valoarea la care a fost evaluată, respectiv la peste un milion de lei. Și de aici apar semnele de întrebare.
Finanțiști implicați?
Soția lui Ionel Marinescu vrea să își caute dreptatea, chiar dacă executarea silită a avut loc deja. Și asta pentru că, din punctul ei de vedere, trei dintre angajații Administrației Finanțelor Publice Arad, plus un fost șef al instituției, au manipulat această licitație, iar casa a ajuns la finul unuia dintre cei care au cerut executarea silită. „Pe lângă nenumărate piedici care ne-au fost puse în tentativa noastră de a ne recupera casa, anunțul prin care imobilul a fost scos la licitație spune tot: în ziare s-a publicat faptul că se va vinde un apartament situat pe strada Eftimie Murgu, numărul 1-3, când de fapt a fost vândut întreg imobilul, acesta nefiind împărțit în apartamente. Iar suma cerută pentru casă, peste 350.000 de lei, a speriat alți posibili cumpărători. Prețul era uriaș pentru un apartament, dar foarte mic pentru valoarea casei noastre”, spune femeia. Cei trei sunt arătați cu degetul de către văduvă, mai ales că cel care a cumpărat casa la cea de a treia licitație, susține ea, ar fi chiar finul unuia dintre funcționarii care au organizat licitația.
Dezinteres de la Parchet
Încercând parcă să confirme încrengătura acestui caz, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad bate pasul pe loc de peste… un an de zile. Împotriva finanțiștilor a fost depusă o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni. Plângerea a fost depusă, inițial, la DNA, însă această instituție și-a declinat competența, trimițând plângerea la parchetul arădean. Aici stă, însă, de mai bine de un an de zile pe rafturi, fără ca dosarul să înainteze. În tot acest timp, soția lui Ionel Marinescu a depus o plângere și la ANAF, la nivel central. Aceștia au trimis Compartimentul de Control și Integritate la Arad. Pe surse, se pare că inspectorii au găsit nereguli mari în documentele întocmite de finanțiștii arădeni vizați de această plângere penală. Deocamdată, se așteaptă răspunsul oficial de la centru, răspuns care ar putea fi anexat la plângerea penală. Poate, măcar în ceasul al 12-lea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad va da o soluție plângerii respective.
În loc de epilog
Gândul că și-a pierdut căminul pare să-l fi băgat în pământ pe Ionel Marinescu. Acesta a făcut infarct la 49 de ani și a murit. În tot acest timp, soția lui și fiul lor minor au rămas fără un acoperiș deasupra capului și stau cu chirie. Și, dacă văduva are dreptate, toate acestea din cauza mafiei imobiliare din Arad. Doar o condamnare a posibililor vinovați ar putea dărâma sentința dată de Tribunal care se referă la executare, o sentință, de asemenea, cu cântec. De un an de zile familia Marinescu, ce a mai rămas din ea, speră. Deocamdată, se mulțumesc cu atât, cu speranța…
Și casa
Contrar celor anunțate de Finanțele Municipale în anunțul de vânzare, casa care a fost scoasă la licitație nu este un simplu apartament, ci un imobil de tip parter-demisol, cu 10 încăperi la parter și opt încăperi la demisol, cu o suprafață utilă de 374 de metri pătrați. Acesta este apartamentul vândut de finațe cu aproximativ 80.000 de euro, în condițiile în care valoarea casei era de aproape 250.000 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!