Lebede negre, fel de fel de fazani şi chiar ponei. Acestea sunt doar o parte dintre animalele din ograda lui Gabriel Mohaci din Cicir. Tânărul arădean a reuşit să-şi transforme hobbyul într-un business care pare să şi aducă profit.
Totul a început în urmă cu circa şase, când, după cum ne povesteşte Gabriel Mohaci, a început să crească rase ceva mai deosebite, mai exotice de animale şi păsări. „De când mă ştiu mi-au plăcut animalele, să le îngrijesc, să le cresc, iar gândul că aş putea avea şi animale la care alţii doar visează m-a fascinat. Am început cu doar câteva rase, dar în timp acestea s-au adunat”, ne-a spus Gabriel.
Practic, în acest moment Gabriel Mohaci are în ferma de la Cicir câteva sute de fazani, păsări de apă, păuni şi diverse rase de animale… exotice. „Avem acum lebede negre, lebede albe, şapte rase de gâşte de ornament şi circa 20 de rase de raţe de ornament. Iar, acesta este un inventar la prima vedere, fără să mai adăugăm şi rasele de animale, dintre care, fără doar şi poate, poneii sunt cei mai îndrăgiţi de vizitatori”, completează arădeanul.
Întrebat de unde şi cum a reuşit să adune, Gabriel Mohaci ne-a explicat că animale şi păsările de la ferma de lângă Arad provin de pe întregul continent, de la diverşi crescători. Cât despre satisfacţiile acestei pasiuni, Mohaci a punctat: „Participăm la expoziţii, concursuri, dar facem şi vânzare. Comerţul se face atât prin reproducerea raselor pe care le deţinem, cât şi prin valorificarea produselor obţinute de la păsări şi animale”. Cât despre profit, Mohaci ne-a mărturisit: „Este suficient să putem întreţine această afacere”.
Fără banii statului
Gabriel Mohaci a spus că, din păcate, statul nu prea contribuie cu fonduri şi ajutor pentru acei români care aleg să exploateze animale exotice. „Este poate un domeniu prea nou, sau poate încă necunoscut. Totul se face din banii noştri”, a spus Mohaci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!