ARAD. Afacerile într-un nou context economic, politic și social. Reziliența lor și importanța unui bun profesionist contabil. Acestea au fost temele abordate cu ocazia Zilei Naționale a Contabilului Român, organizată la Arad și la nivel național, miercuri, 13 iulie.
Într-o atmosferă degajată, pe terasa Hotelului President, contabilii au dezbătut cele mai arzătoare teme economice, de la modificările aduse Codului Fiscal, la noua realitate economică pe care o resimte fiecare companie în parte. Invitați au fost și reprezentanții administrației locale – prefectul Toth Csaba, primarul Călin Bibarț, deputatul Sergiu Bîlcea, vicepreședintele CJA, Ionel Bulbuc, dar și directori și reprezentați ai deconcentratelor și instituțiilor cu care contabilii lucrează îndeaproape – directorul Fiscului, Marius Drăgănescu, directorul Casei de Pensii, Mihaela Vasil, fostul președinte al Tribunalului Arad – Otto Szep, directorul AJOFM Arad, Marinel Henteș, iar din partea micilor întreprinzători au fost prezenți Mihaela Breaz și Mircea Purcaru. Nu au lipsit nici instituțiile de învățământ superior din Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad fiind reprezentată de rector Ramona Lile, iar Universitatea „Vasile Goldiș” Arad de către prorector conf. Andrei Anghelina.
Topul local CECCAR
Și pentru că Ziua Națională a Contabilului Român a reprezentat și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați, cei mai buni dintre ei au fost premiați în cadrul Topului local al membrilor CECCAR. Astfel, sunt recunoscute performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați, și contribuția acestora la dezvoltarea profesiei și a mediului de afaceri, în interes public.
Despre „noua normalitate”
„Concentrarea pe reziliență și supraviețuirea afacerilor a devenit și mai esențială din cauza problemelor generate de pandemie, cu impact puternic asupra mediului de afaceri. De-a lungul anului precedent multe companii au căutat <noua normalitate>. Profesioniștii contabili pot juca un rol esențial în raportarea informațiilor legate de sustenabilitate în vederea îmbunătățirii calității informațiilor legate de fiabilitate și relevanța acestora pentru investitori, precum și pentru organizație. În timp ce aptitudinile de bază ale profesioniștilor contabili nu s-au schimbat dramatic din cauza pandemiei, profesia contabilă se schimbă. Criza a scos în evidență capacitatea de anticipare și agilitatea, demonstrând că profesia contabilă trebuie să profite acum de oportunitate, pentru a regândi programele educaționale, modele de afaceri și modul în care profesioniștii contabili își păstrează competența și relevanța pentru a fi gata de schimbări”, a punctat Lucian Cernușca, vicepreședinte CECCAR Arad.
Indispensabili pentru mediul de afaceri
Concluzia acestei zile de sărbătoare pentru profesioniștii contabili a fost că atât experții contabili, cât și contabilii autorizați membrii CECCAR „sunt indispensabili în mediul de afaceri”.
„România are, în această perioadă, nevoie de buni profesioniști pentru a se obține performanțe. Profesionalismul contabilului reprezintă echivalentul competenței, sursă principală de bază în calitatea serviciilor contabile, iar servicii de calitate înseamnă performanțe. Să beneficiem de marile oportunități prezente generate de era digitalizării și să folosim noua tehnologie în beneficiul clienților și al nostru”, a concluzionat Cernușcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!