ARAD. Criza energetică se resimte tot mai mult, de la consumatorii mari la cei casnici, iar Aradul nu face excepție. Scumpirea gazului, în mod special, afectează direct costurile aferente încălzirii pentru arădeni. Așadar, după ce Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei a stabilit prețul gigacaloriei în Arad, a venit rândul Consiliului Local Municipal să caute o soluție sustenabilă și pentru arădeanul de rând, dar și pentru bugetul local.
Prețul pentru arădeni: 398 lei
În cadrul unei conferințe de presă, primarul Călin Bibarț și viceprimarii Lazăr Faur și Ilie Cheșa au prezentat situația din această iarnă pentru sistemul de termoficare arădean. Astfel, în contextul în care ANRE a stabilit gigacaloria în Arad la 1.156 lei, cu o creștere de 137% față de anul trecut, arădenii vor fi nevoiți și ei să scoată mai mulți bani pentru căldură. Vorbim de o creștere de aproape 100 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată de arădeni.
„Majorarea prețului este una deloc mică per total, dar încercăm să facem impactul cât mai scăzut pentru populație. Am vorbit și în orașele vecine, cum e Oradea, unde se plătește prețul majorat din noiembrie, noi am ales să venim cu proiectul în ședința din luna decembrie, ceea ce va însemna că cetățeanul va primi facturile majorate din ianuarie”, a punctat primarul Bibarț.
Referindu-ne la subvenționarea prețului pentru gigacalorie, administrația locală a decis să inverseze raportul populație – buget local, urmând ca din ianuarie, când prețurile vor fi majorate, gigacaloria să fie subvenționată în proporție de 65% de la buget – adică 758,06 lei, iar restul de 34,43% să fie suportat de populație – cifrele fiind prezentate în conferință de Lazăr Faur.
Gaz de 15 milioane pe lună
„Dacă la începutul anului cumpăram gazul de pe piață la o valoare de aproximativ 80 de lei am ajuns ca într-o perioadă să fim nevoiți să îl cumpărăm chiar și cu 800 de lei, adică de 10 ori mai mult. Astăzi, deși încă nu e foarte frig, zilnic plătim pe gaz 500 mii lei și suntem nevoiți să achităm tot gazul în avans. Asta înseamnă peste 15 milioane lei pe lună, o sumă imposibilă de susținut doar din bugetul local”, a mai declarat primarul Bibarț.
Edilul a punctat că s-au primit și bani de la București, ultima tranșă de 5 milioane de lei fiind alocată vineri, iar cu realocările din bugetul local se va putea asigura plata căldurii pentru luna decembrie.
„Este o încercare pe care o facem pentru a nu pune o presiune foarte mare pe de o parte pe bugetul fiecărei familii, iar pe de altă parte pe bugetul local”, a încheiat Bibarț.
Se caută altă soluții
Viceprimarul Ilie Cheșa a vorbit despre nevoia de a găsi soluții pentru eficientizarea sistemului de încălzire centralizat care „nu mai suportă nicio amânare”. „Avem în discuții mai multe variante de lucru pe care vi le vom prezenta în momentul în care se vor cristaliza”, a punctat Cheșa, urmând ca în viitor administrația locală să vină cu soluții concrete în ceea ce privește termoficarea.
Trimite articolul
XSI SALARIILE, SI SALARIILE CAND CRESC, SA VA BATA CEL DE SUS, DE 2 ANI, NUMAI MAJORARI, NUMAI NOI STIM CUM TRECEM DE LA O LUNA LA ALTA IAR PE VOI NU VA INTERESEAZA DE NOI, NE SCOATETI OCHII CU UNIUNEA EUROPEANA DAR SI PA AIA I DOARE UNDEVA DE NOI, VAI SI AMAR DE EA TARA CU UN SALAR MINIM CEL MAI MIC DIN EUROPA SI PRETURI CELE MAI MARI, SA VA AJUNGA TOATE GANDURILE CETATENILOR CARE LUCREAZA CINSTIT PE UN SALAR DE NIMIC SI NU ISI PERMIT SA PLATEASCA TOATE TAXELE SI IMPOZITELE DIN SALAR!!!!!!
ROMANIA=0!!!!!!!
Ce realizare! Platim si caldura vecinului. De ce? Pentru cei nevoiasi, as da de la mine, dar pentru cei care au bani sa plateasca, de ce sa platim?! Se va termina in curand si “povestea” asta “frumoasa”….
O să găsim noi cetățeni o ,,soluție” la următoarele alegeri.
-
Nah, vom vota tot aceiasi prosti si hoti (si “famigliile” lor) pe care i-am votat de 30 de ani.
De aia ,,ciripea ,, dom primar de crestea taxelor locale ! La atata banet dat ca subventie o sa ne rada in nas cel fara centrala ca asa noi cei cu centrala punem umarul si tot mai mult, ca sa le platim 65% din pret . Placuta democratie !! Bine ca au unde sa cheltuie banii nostrii ! Si dupa aia nu mai facem nimic ca nu avem ……… buget !
Spargeți peretele montați burlane si treceti pe sobe de rumeguș. Doar crengile si rumegusul a rămas din pădurile patriei in rest totul la export. Dacă vrei căldură accepta situația si schimba macazul.
Ce variante visați CET-ul mare e vandut CET Hidrocarburi e amanetat la CET-ul vandut trebuia inchis de 5 ani deja dar nu s-ar mai fi putut mulge de bani.
La Galați se ofera subvenții pt montarea de centrale proprii deci la alții se poate de ce sa ți in viața un CET supradimensionat cred ca aproape in fiecare bloc din orașul asta sunt 4-5 apartamente nelocuite racordate inca la CET pt ce sa modernizezi CET-ul cand nu mai există clienți pt el.
Statisticile ca mai sunt 20 de mii de apartamente bransate la CET sunt false 90% din cei debranșați sau debranșat fara sa notifice CET-ul.
-
Spre mare dumneavoastra surprindere si uimire ,va informez ca un bloc din centrul orasului ,bloc de 120 de apartamente, 70 (saptezeci)sunt conectate la incalzirea pe oras.Nu mai tot dezinformati !!!
Termoficare Oradea va livra gigacaloria cu o majorare de 95%, de la 160 lei la 313 lei, iar CET Arad cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei.Totusi de unde 1156?
La americani, sunt ferme de legume sau fructe unde cei de la oras pot merge sa isi culeaga ce doresc, platesc si gata. La romani, cei de la oras o sa mearga la ferme sa adune coceni de porumb. Momentan, gratis. Momentan…
Bravooo….ati vandut cetul…oardon l-ați dat prin smecherii de partid…..mizerii de politicieni.Sper ca Aradenii sa va rasplateasca. toate scursurile venite din bihor si hd au ajuns la conducerea ARADULUI. De asta ne ia tm si oradea in fata. ca avem niste scursuri din alte parti care saboteaza Aradul
Oare ce ati mai mutat la tm licheilor?
Cred că îi momentu să se facă ceva pentru un trai mai bun nu tot să crească preturile cînd salariile nu se măresc la fel cum urcă prețurile la toate! Dorim un trai mai bun nu de pe o zi pe alta!
Platim toti impozite la fel doar unii au subventii ce fel de societate e asta ?
TRĂIASCĂ PNL, MULȚUMIM PENTRU TOT BINELE CARE IL FACEȚI ARADENILOR
La căldura care este in apartamente ce sa mai zici.Sunt curios cum sunt și în alte apartamente racordate la cet.Sa va spun drept eu trebuie sa mai dau drumul și la radiator că altfel nici o șansă.
-
Daca se schimba caloriferele vechi de fonta cu altele mult mai performante(de tabla )se face alimentarea caloriferelor in diagonala(tur,retur)aerisire corecta instalatie nu sunt probleme.sunt pe oras.stau la etaj.nu pot sa ca spun cate grade am in casa de pe oras ca nu ma crede nimeni.