ARAD. Scumpiri peste scumpiri, taxe și accize mai mari și un trai din ce în ce mai greu de suportat. După ce prețurile combustibilului au tot crescut, pe fondul conflictului extern din Ucraina, acum arădenii trebuie să se aștepte și la creșteri de două – trei ori mai mari în cazul energiei electrice. De unde apar aceste noi scumpiri și ce înseamnă ele pentru un consumator casnic?
Totul a pornit de la liberalizarea pieței energiei de anul trecut. În urmă cu 12 luni, majoritatea consumatorilor casnici au încheiat contracte noi pentru furnizarea energiei electrice, trecând astfel pe piața concurențială. Doar că pentru consumatorii care au ales un tarif fix timp de 12 luni scumpirile vor fi de până la trei ori mai mari. Așadar, dacă până acum 1 kWh era facturat cu 0,4 lei, de acum 1 kWh va fi facturat cu 1,290 lei.
Șocul facturilor cu majorări extrem de mari a venit deja pentru unii dintre consumatorii arădeni, cei cărora le-a expirat convenția de tarifare anterioară și au trecut la o nouă tarifare. Așa se face că au fost emise facturi cu sute de lei mai mari decât cele anterioare, chiar dacă consumul nu s-a modificat. Un astfel de exemplu este al unui arădean care are de achitat o factură de 1.922 lei pentru un consum total de 1.479 kWh, în timp ce înainte achitase 1.199 lei pentru 1.560 kWh. Un alt exemplu, pentru un consum de aproximativ 800 kWh/ pentru două luni de consum era emisă o factură de 450 de lei, iar de acum același consum ar însemna o factură de 1.000 de lei.
Prețul reglementat, singura salvare
Singura speranță pentru facturi ceva mai mici stă într-o reglementare care se aplică până pe 31 martie 2023 inclusiv.
„Noile condiții economice sunt în concordanță cu actualul context al pieței de energie. Însă, prețul final plătit este influențat de cele mai recente modificări legislative (O.U.G. 27/2022), fiind derogatoriu de la condițiile economice comunicate”, se arată în anexa contractului de furnizare transmis de unul dintre furnizorii de energie electrică.
Practic, pentru clienții casnici (inclusiv condominii, asociații de proprietari, ansambluri rezidențiale) sunt prevăzute următoarele trepte: consum mediu lunar 2021 – ≤ 100 kWh (inclusiv) – prețul final facturat (TVA și toate taxele incluse) – 0,68 lei /kWh; consum mediu lunar 2021 – 100 kWh – 300 kWh (inclusiv) – prețul final facturat (TVA și toate taxele incluse) – 0,80 lei /kWh. Pentru clienții casnici, având un consum mediu lunar pe anul 2021 de peste 300 kWh se va aplica prețul final facturat, ce va fi calculat lunar, conform legislației în vigoare.
Așadar, prețul energiei electrice este, încă, ținut în frâu de către stat, dar majorările conform noilor contracte se vor resimți în buzunarul fiecărui arădean, mai devreme sau mai târziu.
Situația în Europa
În tot acest timp, statele europene au decis să ia măsuri din ce în ce mai stricte în ceea ce privește consumul de energie electrică, încercând să limiteze astfel consumul. Dacă în urmă cu un an se vorbea de un black-out general în Europa – un exercițiu de imaginație și pregătire în cazuri extreme propus de Austria, acum rând pe rând țările europene sting lumina. Decizii privind limitarea iluminatului public, condiționarea folosirii aparatelor de aer condiționat și a centralelor de încălzire sunt măsuri pe care le-au luat țări precum Franța, Grecia, Italia, Spania sau Germania. Așadar, criza energetică începe să „sape” tot mai adânc în bugetele fiecărei familii, dar și a statelor europene.
Trimite articolul
Xparca vad ca hidroelectrica care a blocat facturarea, asteapta noile preturi sa le dea la nou-veniti cu pita
-
Esti de la enel si iti pleaca clientii? Hidroelectrica are tarif pe contract de un an, fara alte compensari, de aprox. 0.66 RON/kwh cu toate taxele incluse si cu tot cu TVA. Repet, pe contract de un an, semnat de ambele parti. Ceilalti furnizori au luat-o razna si ca atare, pierd clienti.
Nu vreau sa fiu rau..dar ce figuri in cap au romanii..poate asa umpic isi mai revin cu picioarele pe pamint..numa fitze.firme au in cap ,masina sa fie (si nu de ori care )fudulia a ajuns la culmi inalte..acuma binenteles ca sint si alta categories de oamenii virstnici care sufera si nu numai..ps ma romanasii revenitiva si lasati figurile,si impresile din cap ca vin vremuri naspa..
-
Iti pute mana a bara de tramvai dar iti dai si tu cu parerea…
-
Cristi – nel ..nu te coace..ps..lasati figurile si impresile..fiti modesti ca da mai bine😶
-
Lynn,lasa sfaturile si treci la munca…daca nu ai lasa un nr de tel si se rezolva…
-
-
Cum Dumezeu fac preturile astea ??? Acum cand Ucraina ” pompeaza” in sistemul nostru de distibutie energie electrica la un pret modic…. kw se scumpeste in loc sa scada ….,aici cineva fura la greu, bineinteles sub inaltul patronaj al statului !!!
Avem niste guvernanti care sunt interesati doar de clicile lor. Buni de gura si la bagat in buzunare.
Nicu Ceaușescu râde de noi din groapă 🤣
Transmite salutari și toate cele bune clasei politice care ne sărăcește de mai bine de 30 de ani. Aplaudați fragi postaci și aplaudaci, rănjiti în fața clasei politice pe care o susțineți, mâncați și înghițiti rahatul pe care vi-l servesc mai marii inteligenți sustinunti necondiționat,
-
Îmi cer iertare pentru autocorect, dar ideea în esență o veți pricepe
-
Pol, lui nea nicu nu-i arde de ras acolo unde e ci mai de graba ii arde sufletul.
Kwh nuba fost de ani buni 0.40 lei! Cel mai ieftin era la CEZ, 0.68 lei cu toate taxele incluse, inclusiv tva! Deci, dublu! Daca se actualizeaza cu rata inflatiei odata la nu stiu cati ani, ca asa vorv stapanii vostrii de la psdhaur&co!
-
Ioane,te cauta niste baieti care urasc jegurile useriste..
-
1.29 este fara taxe. Iar pentru cei la care le-au expirat contractele in mai-iulie (adica cele cu 0.3 fara taxe) oferta a fost tot de 1.29 (adica de 4 ori mai mare). Daca la energie electrica ,ai exista inca un furnizor cu pret fara taxe similar cu cel de anul trecut, la gaz majorarea este de 4 ori fata de iulie anul trecut si e cea mai buna de pe piata.
Nu va e RUSINE-bata-va Dzo??salariile CAND se scumpesc ORDINARILOR???-in mormant-sa ajungeti-NESATULILOR!!
Complicitatea dintre UE si Rusia fiind de domeniul evidentei, chiar si la mintea șoimului patriei.
-
Nu are nici o legatura reala cu Rusia asta. E doar o scuza la fel ca multe altele sa creasca preturi. Si la faza asta Romania ca deobicei in loc sa vina in ajutorul oamenilor , ne sugrumua si mai tare cu tot ce pot.
Toti saracii se plang. La munca nu la cersit.