ARAD. Producem grâu suficient de mult, dar prețul pâinii va crește din ce în ce mai mult. De ce? În primul rând, pentru că nivelul cheltuielilor la hectar a crescut, combustibilii sunt tot mai scumpi și există și incertitudinea de la nivel mondial, războiul din Ucraina fiind un factor al instabilității. Producătorii arădeni de pâine spun că au fost nevoiți să crească prețul cu 1,5 lei față de anul trecut și că se așteaptă noi și noi scumpiri. Fermierii, pe de altă parte, spun că nu au încotro și trebuie să scumpească grâul pentru a-și putea acoperi costurile de producție per hectar.
Așadar, chiar dacă producția de grâu va fi una record în acest an, de aproximativ 8 – 9 tone la hectar, prețul pâinii va crește cu cel puțin 40%. „Anul trecut un hectar de grâu, din punct de vedere al cheltuielilor, era 4.000 – 4.200 de lei. În medie, la recoltare, se vindea grâul cu 60 de bani. Anul acesta, la această oră, prețul cheltuielilor pe un hectar de grâu ajunge la 7.200 -7.500 de lei. Cheltuielile pe hectar vor crește și mai mult de acum înainte, de la motorina agricolă, la curent, gaz, toate sunt pe un trend ascendent.
Nu trebuie să ne speriem că nu vom avea pâine. Vom avea pâine, însă la un alt preț. România produce 10-12 milioane de tone de grâu, dar problema este nivelul cheltuielilor pentru a produse 1 hectar de grâu, totul ducând la creșteri”, a punctat Dimitrie Muscă, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici. În ceea ce privește situația din Ucraina, Muscă a explicat: „Grâul din Ucraina merge mai mult spre Asia și Africa, sigur că există și impactul declarațiilor la nivel mondial. Toată situația din Ucraina și conflictul cu Rusia au impact pe bursele internaționale de cereale și duc la creșteri în lanț de prețuri”.
Pâine mai scumpă deja cu 22%
Brutarii confirmă situația de pe piața cerealelor și a panificației: „A crescut, deja, cu 22% prețul pâinii și ne așteptăm la o altă creștere pentru că atât grâul, cât și făina sunt tot mai scumpe. Dacă anul trecut aveam kilogramul de pâine la 4 lei, acum este 5,5 lei”, spune Lucian Țițirigă, brutar.
Cum văd arădenii aceste scumpiri? Dacă, per ansamblu, impactul nu este foarte mare în bugetul lunar, aceste creșteri de prețuri pot duce la alte majorări: „Nu consumăm foarte multă pâine, dar orice creștere se resimte în buget”; „Nu e în regulă. Aproape că s-a dublat prețul pâinii și e un aliment de bază”; „Vom muri de foame. A crescut și prețul la motorină, cred că singura soluția este să părăsim România”; „Ne vor băga cu totul în faliment, nu cred că va fi ceva bine în țara asta”.
Cât despre o posibilă plafonare a prețului la pâine, fermierii susțin că această soluție nu este una fezabilă, ducând cel mai probabil la falimentul producătorilor de cereale care nu își vor mai permite să investească pentru noi culturi.
Trimite articolul
XPolitical..murdara este totul…griul a fost destul si anul trecut..se estimeaza a fi un an bun si acesta..si …ne pregatim de foamete..numa faptul ca sa scumpit,,ierbicidul si motorina,,
Sunt si vesti bune, nu disperati. Iahturile nu s-au scumpit!!!
-
:))
-
Pai de aia e inflatia 8-9 %. Ca alimentele, combustibilul, energia etc. s-au scumpit cu 40-50%, materialele de constructii cu 80-100%…
Las ca si asa nu e sanatoasa, o scoatem din meniu si salvam bani si sanatate.
dupa razboiul din ucraina ca sa se opreasca marea resetare medicala incepe si provocarea poporelor la razboi civil cand pretul painii pentru familie va fi mai mare decat venitul familiei si gata cu noua ordine mondiala.
Mai terminati cu stirile astea pe panica si dezinformare … totul cu tenta pe scumpiri ! Agricultorii n-au decat sa ceara cat doresc, dar de ce scumpiri pe productii record ?
Am comentat si la articolul care prezenta majorarea salariilor în agricultură și alimentație – idioții care ne conduc au ales să ia niște măsuri radicale în 2 domenii critice în același timp și fix în domeniile și în momentul în care se simte cel mai tare impactul războiului și al prețului la combustibil. Creșterea aceea modică a venitului pentru câteva mii de persoane nu le va îmbunătăți lor nivelul de trai, dar va afecta negativ câteva milioane, inclusiv pe ei. Tot ce mai putem spera este să câștige AUR următoarele alegeri, să ne întoarcă la nivelul evului mediu și de acolo să se reseteze totul.
daca o scumpesti ramai cu ea,
musca crezi ca suntem fraierii tai, facem paine acasa!!
-
ce baiat dastept esti matale … vorbesti de Muscă? wow!
nu vrei sa faci si niste produse din carne sau lactate etc? hai poate faci ceva…
Batavă Dumnezeu de zdremte începând cu Iohannis până la secretarul parlamentului,pai daca se scumpesc toate că e război de ce nu se măresc salariile că e război,bine că i-ați mărit salariul la handicapatul cu 8 clase crescut în pădure nu ia ajuns 50 de milioane i-ați mai dat 20 sa aibă gura lui sa mance ….mă refer la Bibart ,boschetarul cu Dusterul ….apropo de ce nu se strâng arădenii la ușa lui să vadă dacă are pâine pe masa