ARAD. Prima zi de şcoală din 2014 a fost marcată cu destul de multe absenţe la clasă, mai ales în învăţământul preşcolar şi gimnazial. Motivul cel mai invocat pentru justificarea absenţelor copiilor este de natură medicală. Varicela este cea care se face vinovată de izolarea copiilor la domiciliu. Nu ştim dacă e vorba sau nu de o epidemie – Direcţia de Sănătate Publică nu a contabilizat încă raportările medicilor de familie –, dar se poate spune cu certitudine că numărul cazurilor de varicelă a crescut semnificativ în ultima perioadă. „Dacă în luna octombrie 2013 am avut doar 28 de cazuri, în noiembrie numărul acestora a crescut de aproape trei ori, ajungând la 82, iar pe decembrie ne aşteptăm la un vârf. E vorba, categoric, de o creştere semnificativă a numărului de cazuri de varicelă. Din fericire, nu sunt cazuri complicate care să necesite internarea în spital. La pediatrie nu am avut nicio internare în decembrie, doar doi adulţi cu varicelă au fost internaţi în ultima lună a lui 2013. Vorbim, aşadar, de forme uşoare ale bolii, care necesită doar izolare la domiciliu” – spune dr. Loredana Ungureanu, purtător de cuvânt al DSP Arad.
Despre boală
Varicela este o boală infecto-contagioasă care se transmite prin contact direct, de la persoană la persoană, cel mai adesea pe calea aerului. Pacientul este contagios cu 1-2 zile înainte de apariţia erupţiei şi până la 6-7 zile după apariţia ultimului val eruptiv.
Incubaţia (perioada de când s-a produs contactul infectant şi până când apar primele semne clinice ale varicelei) este de 14-21 zile. Acest lucru înseamnă că erupţia apare de obicei la două săptămâni după contactul cu persoana bolnavă. În primele 1-3 zile de boală pot apărea febră, dureri de cap, dureri musculare. Erupţia apare iniţial pe trunchi (sub forma de bubiţe roşii, mărunte), dar poate apărea şi pe mucoase (în gură, interiorul pleoapelor, mucoasa anală, genitală) şi pe pielea păroasă a capului. La 12-24 ore apar veziculele (cu conţinut lichid clar), asemănătoare unor „boabe de rouă”. În câteva zile, conţinutul veziculelor se modifică, devenind tulbure şi se acoperă de cruste (coji). Stadiul de crustă poate ţine 10-20 zile. Pacientul nu mai este contagios din momentul în care încep să se desprindă crustele. În evoluţia bolii apar 2-3 valuri eruptive, astfel încât se pot vedea pe piele leziuni în diferite stadii. Cu cât vârsta pacientului este mai mare, evoluţia poate fi mai serioasă, însoţită de complicaţii.
Tratament
Atunci când forma de boală este lipsită de complicaţii, pacientul bolnav de varicelă se izolează la domiciliu. În general, procesul de vindecare durează între 7 şi 21 zile. În această perioadă se impun următoarele: odihnă activă, consum de lichide, toaletă corectă şi des efectuată la nivelul mucoaselor, tăierea atentă a unghiilor, cât mai mici, în cazul copiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!