Pe baricade, sub presiune, aproape de limită, pentru a salva vieţi! Este povestea de week-end a medicilor, asistenţilor şi a personalului din cadrul UPU şi SMURD, care în acest sfârşit de săptămână au bătut orice record: au atins numărul cel mai mare de solicitări din acest an.
În timp ce arădenii scăpau de căldura năucitoare fie pe ştrand, fie la pădure, sub umbra copacilor, sau pur şi simplu pe terase, echipajele medicale roiau prin oraş pentru a salva vieţi.
Elicopterul SMURD a zburat peste şapte ore doar în ziua de duminică, intervenind în cinci judeţe. UPU Arad a înregistrat, tot în acest weekend, un număr record de cazuri preluate: 625 de cazuri, media fiind între 250 şi 300.
Mai exact, totul aproape de limită. Duminică, elicopterul SMURD aproape că a atins cele opt ore de zbor permise pilotului pe zi, zburând 7 ore şi 40 minute, în timp ce media orelor de zbor este de aproximativ 3 ore.
„Până acum nu am mai avut un număr aşa mare de solicitări! Practic, am fost tot timpul în priză datorită cazurilor grave care au apărut pe parcursul zilei. Am început de la ora 9.00 şi abia seara la ora 22.30 am terminat, în total acoperind cinci judeţe: Arad, Hunedoara, Cluj, Timiş şi Sibiu”, a declarat Monica Puticiu, şefa UPU şi SMURD Arad.
Cinci judeţe acoperite
Cel mai grav caz pentru ziua de sâmbătă, 16 iunie, a fost cel al unui copil de 11 luni, ars. Echipajul medical a intervenit cu elicopterul SMURD şi a transportat copilaşul de la Deva la Sibiu, după ce acesta a fost stabilizat.
În dimineaţa zilei de duminică, elicopterul SMURD a primit primul apel puţin după ora 9.00. Elicopterul a zburat imediat spre Ineu, unde un bărbat suferind de edem pulmonar a fost transportat la Arad după ce a fost stabilizat de echipajul medical. Puţin mai târziu, un alt apel a anunţat echipajul SMURD că un bărbat de 32 de ani, din Hunedoara, suferea de sindromul coronarian acut (aproape de infarct).
Elicopterul a ajuns de îndată la Hunedoara, unde bărbatul a fost stabilizat iar mai apoi transportat la Timişoara. A urmat o deplasare la Haţeg! Elicopterul SMURD a aterizat pe pista Spitalului din Haţeg, de unde a preluat un nou născut de 12 ore ce suferea de detresă respiratorie (dezvoltare insuficienţă a plămânilor), acesta fiind transportat la Timişoara.
Meci întrerupt de elicopter
Intervenţia la un alt caz de această dată la Reşiţa a necesitat oprirea unui meci de fotbal pentru a permite elicopterului să aterizeze pe terenul acestuia. Echipajul medical a intervenit pentru a salva viaţa unui bărbat de 49 ani care a suferit un infarct miocardic acut. După ce meciul a fost întrerupt pentru a permite elicopterului aterizarea, bărbatul a fost stabilizat şi transportat la Spitalul din Cluj. Toţi spectatorii prezenţi la meci au avut ocazia să vadă echipajul medical în acţiune.
„Orele de muncă nu mai contează atunci când pacienţii ajung în siguranţă şi în timp”, MONICA PUTICIU
Condiţii meteo excelente
„Deşi a fost una dintre cele mai pline zile din punct de vedere al orelor de zbor efectiv cu elicopterul, dar şi al cazurilor primite, suntem fericiţi că am avut parte de condiţii meteo excelente, care au permis zborul în condiţii optime, pentru a interveni la timp şi pentru a salva vieţi! Acest aspect face ca orele de muncă să fie trecute cu vederea atunci când pacienţii ajung în siguranţă şi în timp util acolo unde este necesar să ajungă”, a concluzionat Monica Puticiu, medicul Şef al UPU şi SMURD Arad.
UPU Arad, arhiplin din cauza urgenţelor
Sfârşit de săptămână incendiar şi la Unitatea Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Arad. În acest sfârşit de săptămână, atât sala de aşteptare, cât şi paturile din cadrul unităţii au fost pline de aparţinători şi pacienţi. Personalul medical de abia dacă a avut timp să îşi tragă sufletul, preluând cazuri la foc continuu.
Drept mărturie stă şi statistica UPU Arad, care a înregistrat începând de vineri, 15 iunie, şi până luni dimineaţa, 450 de cazuri la adulţi şi 175 la copii. Media de urgenţe primite pe week-end, ne spun reprezentanţii UPU Arad, este de 250 – 300 de cazuri, iar acum numărul este dublu, fiind preluaţi în total 625 de pacienţi.
„La adulţi principalele cauze ale urgenţelor au fost: canicula, politraumatismele prin accident, colicile abdominale, intoxicaţiile etanolice, dar şi traumatismele prin agresiune, în timp ce la copii au fost înregistrate cazuri de: viroze respiratorii, sindroame dispeptice (greață, disconfort abdominal), traumatisme şi urgenţe datorită căldurii excesive”, au declarat reprezentanţii UPU Arad.
Ceata pune piedici elicopterului SMURD
valentin.goran@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!