Exponatul lunii februarie la Complexul muzeal Arad este lada de zestre cu „spinare” din Hășmaș, piesă de mobilier țărănesc din colecția de etnografie, va fi expusă pe parcursul lunii la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad (str. Horia 10).
„Odinioară, oricât de mic ar fi fost interiorul țărănesc, lada de zestre era prezentă ca piesă de mobilier, ea slujind zeci de ani și unei nevoi practice. Dar tot pe atât de importantă era și funcția ei estetică, mărturie a deosebitei îndemânări artistice a meșterilor țărani de pe aceste meleaguri de vest ale țării. Piesă de mobilier țărănesc nelipsită din inventarul interiorului casei este apreciată atât ca și piesă utilitară în care sunt adăpostite la început așa cum îi spune și numele zestrea miresei, iar mai apoi diverse tipuri de textile (piese de costum popular, ștergare, măsărițe, fețe de pernă, valuri de pânză țesută în război etc.), cât și ca piesă decorativă rezultat al îndemânării artistice deosebite a meșterului lădar, ornamentată cu motive specifice zonei din care provine”, spun cei de la Complexul Muzeal Arad.
„Aceste lăzi cu capac bombat (spinare) sunt întâlnite mai ales pe Valea Crișului Alb. Din punct de vedere funcțional, se lucrau lăzi de zestre, hambare (pentru cereale), lăzi pentru acte, lăzi pentru podoabe, lăzi pentru odoare bisericești, lăzi cu spătar (lădoaie). Ornamentarea lăzilor de zestre se face în două feluri: prin crestare și prin vopsire. (…) Toate lăzile sunt ornamentate numai în părțile vizibile, fără partea din spate, care, fiind lipită de perete nu era vizibilă. (…) În cazul lăzilor de zestre, tatăl fetei de măritat indica câteodată meșterului și anumite preferințe ornamentale. Piesa se făcea la comandă, iar plata se făcea de obicei în cereale, și mai rar în bani sau muncă”, explică dr. Gabriel Hălmăgean, etnograf.
Exponatul poate fi văzut la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad, până la finalul lunii, de marți până duminică, între orele 9 și 17.
Citiți principiile noastre de moderare aici!