Lucrarea semnată de către Romul Ladea, artist numit Maestru Emerit în anul 1964, a fost prezentată la Arad pentru prima oară în anul 1926, în cadrul celei mai importante expoziții personale pe care acesta a avut-o în orașul nostru. Acum este exponatul lunii martie la muzeu.
Pe lângă această lucrare, notabile mai sunt și Grupul statuar Școala Ardeleană din Cluj, Bustul lui Horia din Albac, Bustul lui Avram Iancu de la Baia de Criș, dar și busturile diferitelor mari clasici ai literaturii române, aflate la Cluj.
Artistul Romul Ladea, născut la Jitin, în actualul județ Caraș-Severin, a studiat la Școala de arte frumoase din București, avându-l ca profesor pe Dimitrie Paciurea, iar mai târziu (1924) a primit o bursă la Academia Julien din Paris, unde a reușit să lucreze pentru un scurt timp în atelierul lui Brâncuși. Totodată a reușit să facă popasuri de studii în principalele orașe europene – Budapesta, Viena, Berlin ș.a. – lucru ce îi deschide noi orizonturi ale înțelegerii artistice.
Expoziția din perioada 17 octombrie – 2 noiembrie 1926, de la Palatul Cultural din Arad, a constituit o retrospectivă a perioadei sale arădene, cuprinzând 19 sculpturi și desene realizate la Paris. Presa vremii apreciase creația lui Ladea, observând totodată și spiritul modern al căutărilor sale estetice. Sculptura „Maternitate”, un ronde-bosse (gips) prezent în această expoziție a fost atunci cumpărat de către muzeul arădean.
În colecția de sculptură a Muzeului de Artă din Arad se mai află și alte lucrări ale lui Romul Ladea, cum ar fi două gipsuri ce redau fizionomii de femei – realizate la Cluj, un portret stilizat al poetului Al. Popescu-Negură, lucrareaInvalid (lemn), un medalion cu efigia lui Cloșca, un portret de fetiță care râde, dar și un cap de copilă realizat în gips, ce reține elemente dim impresionismul artistului francez Rodin.
Sculptura „Maternitate” este prezentată publicului în cadrul Muzeului de Artă Arad (str.Gheorghe Popa 2-4, etajul II) până la finalul lunii martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!