Cele 20 de persoane suspectate de autorităţile franceze încheiau contracte pentru abonamente cu operatori de telefonie mobilă din Franţa, însă abonamentul nu mai era plătit. Astfel, românii au pus mâna pe smartphone-uri de ultimă generaţie pe care le-au transportat şi vândut în România, creând un prejudiciu de jumătate de milion de euro firmelor de telefonie mobilă cu care încheiau contracte. Pentru a obţine şi mai multe smartphone-uri, arădenii au racolat mai multe persoane pe care le-au transportat în Franţa. După obţinerea reşedinţei şi a unui cont bancar, persoanele racolate erau determinate să încheie contracte cu diverşi operatori de telefonie mobilă. Telefoanele obţinute prin încheierea de contracte erau de asemenea vândute. Poliţiştii şi procurorii francezi împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad şi procurorii DIICOT Arad, cu sprijinul a poliţiştilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale, Poliţiei Oraşului Ineu şi Poliţiei Oraşului Chişineu Criş, au fost efectuate simultan două percheziţii domiciliare şi au fost puse în executare 20 de mandate de aducere.
Potrivit unui comunicat al IPJ Arad „autorităţile judiciare franceze cercetează mai mulţi cetăţeni români, din judeţele Arad şi Timiş, care sunt suspectaţi că s-au constituit într-un grup infracţional pe teritoriul francez, în scopul obţinerii de importante foloase materiale prin comiterea infracţiunii de înşelăciune. Acţiunea, care s-a desfăşurat în trei localităţi din judeţul Arad, a vizat găsirea şi ridicarea de acte, obiecte şi alte înscrisuri care au fost folosite la încheierea, de mai mulţi cetăţeni români, a unor contracte cu operatori de telefonie mobilă, din Franţa, care ulterior au fost înşelaţi prin neplata valorii abonamentului.”
O parte dintre membrii acestei grupări sunt arestaţi în acest moment în Franţa. De asemenea „în cadrul cercetărilor efectuate s-a stabilit că, în vederea obţinerii de foloase băneşti, gruparea acţiona prin racolarea de persoane de pe raza judeţului Arad, care ulterior erau transportate în Franţa. După obţinerea reşedinţei şi a unui cont bancar, acestea erau determinate să încheie contracte cu diverşi operatori de telefonie mobilă. Prejudiciul cauzat prin neîndeplinirea obligaţiilor contractuale asumate la încheierea acestor contracte a fost evaluat la 500.000 de euro”, se mai arată în comunicat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!