Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a analizat activitatea de comerț exerior a companiilor din România. Așa cum era de așteptat, Bucureşti-ul rămâne centrul principal al comerțului, concentrând aproape 28% din activitatea de comerț exterior din România în anul 2023. „Datele anunţate de Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia schimburilor comerciale ale României pe judeţe, scot în evidenţă faptul că firmele cu sediul social în municipiul Bucureşti au exportat în anul 2023 mărfuri în valoare de 19,6 miliarde euro, reprezentând 21,07% din exportul României, depăşind cu 1,1 miliarde euro valoarea realizată în 2022”, se menţionează în comunicatul CCIB, citat de Agerpres.
Ei bine, Aradul apare atât în topul primelor zece județe ca pondere în exporturi, dar și în importuri. Așadar, în topul exporturilor ponderea Aradului a fost de 4,25%, fiind al șaselea județ din ţară. Județul vecin, Timiș, este al doilea după București cu o pondere de peste 10 procente din totalul exporturilor.
Aceleași date mai relevă și că ponderea primelor 10 structuri administrative în exportul României a fost de 66,2%, în timp ce restul de 32 au însumat doar 33,8%.
În cazul importurilor, de asemenea, cea mai mare concentrare este deținută tot de București – cu 32,93% din totalul național. Aradul se clasează pe poziția a noua cu 2,77% din ponderea națională a importurilor.
Potrivit datelor furnizate de către Direcția de Statistică în anul 2023 Aradul a avut excedent în ceea ce privește comerțul internațional. La finalul celor 12 luni societățile arădene au exportat bunuri de 3,95 miliarde de euro și au importat mărfuri de 3,37 miliarde euro. Așadar, soldul exporturilor și importurilor a fost de 575 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!