ARAD. China reprezintă fără doar şi poate o alternativă de extindere pe pieţele externe ale producătorilor autohtoni. Cu toate acestea, prea puţini sunt cei care au reuşit să acceadă pe piaţa chinezilor, iar în acest sens un grup de întreprinzători a desfăşurat o vizită de lucru în regiunea Henan.
„Scopul acestei deplasari l-a constituit realizarea unui schimb constructiv de idei şi stabilirea de parteneriate economice, instituţionale şi administrative cu omologi din judeţele Arad şi Henan, şi oraşele Arad şi Kaifeng”, ne-a declarat Mircea Purcaru, vicepreşedinte al Consiliului Naţionale pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România.
Investiţii de viitor
Potenţialele investiţii comune în cele două regiuni, Arad şi Kaifeng, ar urma să se poată concretiza prin aplicarea unor măsuri fiscale dezvoltate de către chinezi cu speranţa că vor putea atrage investitori.
„Măsurile concrete de stimulare a investiţiilor şi crearea de locuri de muncă, precum şi promovarea regiunilor, au fost doar câteva dintre subiectele dezbătute de cele două părţi. Au fost stabilite contacte şi s-au iniţiat demersuri pentru colaborări ulterioare cu diferite companii chineze”, a mai spus Purcaru. Concret, chinezii ar dori să construiască în România o fabrică de produse obşinute din arahide – ulei de arahide, lapte de arahide, precum şi mai multe fabrici pentru prelucrarea granitului şi producerea de îngrăşăminteorganice.
Miere şi vin
În ceea ce priveşte marfa ce ar putea fi exportată de producătorii arădeni pe piaţele chineze, Purcaru a punctat: „Mierea şi vinul cu siguranţă s-ar putea vinde foarte bine în China. Chiar şi la capitolul produse agricole s-ar putea dezvolta afaceri internaţionale. Cert este că piaţa chineză este deschisă străinilor şi trebuie luată în calcul”.
„China este o piaţă pe care trebuie să o luăm în calcul” Mircea Purcaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!