Evenimentul va fi organizat la Sala mică și în foaierul Filarmonicii, la Palatul Cultural (Piața George Enescu 1), vineri, 1 octombrie 2021. Conferința istorică se va desfășura între orele 10 și 14, iar expoziția comemorativă va fi deschisă între ora 10 și 16, vernisajul urmând să aibă loc la ora 11:30.
“La 172 de ani de la execuția la Arad, în 6 octombrie 1849, a martirilor Revoluției din 1848-49, Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Asociația Kölcsey Arad, cu sprijinul financiar al Centrului Municipal de Cultură Arad, prezintă publicului valori de patrimoniu unice din Colecția de Relicve în expoziția comemorativă Drumul generalilor deschisă în foaierul Palatului Cultural Arad, în data de 1 octombrie 2021” transmit reprezentanții Complexului Muzeal Arad.
Evenimentul de prezentare a proiectului expozițional va beneficia de participarea unor invitați din țară și străinătate, alături de autoritățile locale, cercetători și specialiști în istorie, reprezentanții muzeului și ai Asociației ”Kölcsey” Arad, în cadrul conferinței de istorie ”Drumul generalilor”, vineri, 1 octombrie 2021, în Sala Mică a Palatului Cultural (Piața George Enescu 1).
Conferința de istorie ”Drumul generalilor”, care reunește reputați istorici din țară și din străinătate, evidențiază fragmente din viața și evenimentele, mai mult sau mai puțin cunoscute, la care au participat generalii revoluționari. Temele abordate se referă atât la cei 13 generali martiri, executați în cetatea Aradului în 6 octombrie 1849, cât și la geniul militar al generalilor Klapka György și Görgei Artúr, protagoniști ai Revoluției din 1848/1849. În programul conferinței, Mizsur Anitta, responsabil Colecție 1848/49 din partea Complexului Muzeal Arad, va conferenția despre ”drumul” generalilor după moarte.
Echipa proiectului expozițional este formată din Mizsur Anitta, Adelina Stoenescu și Rédei Anita – căutători, respectiv Călin Man – design grafic.
“Vă rugăm să anunțați participarea la conferința istorică la telefon +40 752 012 602, de luni până vineri, între orele 09.00-15.00, persoana de contact Rédei Anita (Complexul Muzeal Arad)”, menționează cei de la Muzeu.
Trimite articolul
Xmi-as dori ca toata lumea sa se abtina de la comentarii
multumesc frumos
Dar, pe când o expoziție comemorativă în Ungaria, la Budapesta, în memoria miilor de români martiriri din Transilvania de nord din 1940-1944, care au suferit schingiuri, bătăi cumplite, după care au fost împușcați, doar pt. faptul că, s-au născut români, hmmm?