Programată să fie o investiție cu caracter multianual, pe o durată de 3 ani, reabilitarea spațiilor interioare de la etajul 2 și de la demisolul Palatului Cultural a fost finalizată în aproximativ 10 luni. „Având în vedere caracterul multianual (3 ani) al alocării sumelor necesare de la CJ Arad în scopul realizării lucrărilor, executantul își asumă obligația de a executa numai acele lucrări stabilite de beneficiar a fi executate în cursul unui an. Executantul înțelege și își asumă că nu va executa și finaliza lucrări în avans (lucrări prevăzute pentru anul/anii următori) decât dacă bugetul va permite acest aspect”, se arată în caietul de sarcini al licitației pe care Complexul Muzeal Arad a organizat-o anul trecut. Și, se pare, bugetul Consiliului Județean a permis finanțarea „în avans” a lucrărilor, astfel că firma contractată – Clever Solutions Point – a reușit să finalizeze lucrările cu mult înainte de cei trei ani programați inițial.
Spațiile interioare ale Complexului Muzeal Arad au trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare începând cu luna mai 2023, lucrările finalizând-se în luna martie 2024. În cadrul lucrărilor efectuate s-au schimbat în totalitate instalația electrică, cea de încălzire-răcire și s-au refăcut de la zero finisajele interioare, investiția ridicându-se la suma de 11.133.458 de lei. Practic, cei de la Clever Solutions Point au fost nevoiți să „demoleze” expoziția de istorie de la etajul al doilea al Palatului Cultural, respectiv fosta expoziție de arheologie și depozitele de la demisolul clădirii, și să reabiliteze și modernizeze spațiile. În cadrul lucrărilor au fost redescoperite bolțile ascunse în spatele unor panouri de lemn în perioada comunistă, bolți care vor rămâne „la vedere” în noul concept expozițional.
Ultima reamenajare a expoziției de istorie din cadrul Complexului Muzeal Arad a fost făcută la finalul anilor 1970. Redeschisă în 1979, expoziția de istorie respecta întocmai liniile trasate de partidul unic, fiind practic o „soră geamănă” a expozițiilor de istorie din alte orașe ale țării, istoria locală jucând un rol minimal în conceptul expozițional. Conform celor de la muzeu, noua expoziție de istorie va pune accentul mai mult pe istoria județului Arad și a așezărilor din acest teritoriu, respectiv a personalităților istorice care au trăit aici.
Un alt aspect important în reamenajarea muzeului arădean este reprezentat de expoziția de arheologie, care va fi redeschisă după aproape un deceniu. Aici, publicul se va putea reîntâlni cu cele mai importante descoperiri arheologice realizate în județ, de la Mănăstirea Bizere până la Cetatea de la Sântana. Expoziția a fost închisă în urmă cu aproximativ 10 ani, când o parte din depozitele muzeului, din Palatul Cultural, au fost trecute în administrarea Filarmonicii Arad, iar cei de la muzeu au fost nevoiți să transforme spațiile expoziției de arheologie în spații de depozitare.
Un nou concept
După finalizarea lucrărilor, specialiștii Complexului Muzeal Arad vor propune un concept expozițional modern pentru expoziția de arheologie și viitoarea expoziție de istorie a Aradului în context european. Totodată, pentru punerea în valoare a patrimoniului muzeal se vor crea spații de expoziții temporare, dedicate diversității multiculturale și multietnice din județul Arad, precum și un spațiu expozițional dedicat evenimentelor din 1989 de la Arad.
La demisolul clădirii vor fi amenajate, spun reprezentanții Complexului Muzeal, o expoziție dedicată perioadei comuniste și propagandei de atunci, ce va include inclusiv o „simulare” a unui magazin din perioada respectivă. Vor fi readuse la lumină și o serie de monumente de for public realizate în perioada 1947-1989 și demontate după Revoluție. Acestea au fost depozitate timp de trei decenii în subsolurile Palatului Cultural și, odată cu reamenajarea spațiilor expoziționale, vor reveni în atenția publicului, ca o mărturie a deceniilor petrecute sub seceră și ciocan. Tot la demisol va fi redeschisă și expoziția dedicată Revoluției din 1989 la Arad, o expoziție care a atras de-a lungul anilor zeci de mii de vizitatori, în special tineri curioși să cunoască istoria momentelor de luptă anticomunistă.
Pinacoteca extinsă
Până acum, două dintre expozițiile închise anul trecut în mai au fost redeschise publicului. Este vorba despre Pinacotecă și Expoziția Tezaur 1848-1849. Redeschisă inițial în 2022 după jumătate de secol în care a stat „încuiată”, Pinacoteca a fost extinsă acum în sala ocupată până anul trecut de expoziția Revoluției din 1989. În cadrul Pinacotecii se regăsesc lucrări semnate, printre alții, de Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór sau Liezen-Mayer Sándor. Piesa și atracția centrală a Pinacotecii rămâne, însă, tripticul de dimensiuni impresionante semnat de Feszty Árpád – „Înmormântarea lui Christos”, cu o lungime de 13 metri și o înălțime de 4 metri. Tripticul fusese ascuns încă din anii 1950, când regimul comunist a luat decizia de a îl acoperi.
Tezaur 1848-49
Cea de-a doua expoziție redeschisă după lucrările începute anul trecut este „Tezaur 1848-1849”. Aceasta este, de fapt, „expoziția-mamă” a muzeului arădean, fiind prima expoziție amenajată în urmă cu 130 de ani, atunci în holul clădirii Teatrului. După 1913, când a fost inaugurat Palatul Cultural, muzeul arădean a fost amenajat în jurul expoziției de relicve ale Revoluției Pașoptiste. Reamenajarea începută în mai 2023 a însemnat și amenajarea unei noi săli de expoziție în cadrul „Tezaur 1848-1849”, dedicată statuii „Aradul întristat” / „Búsuló Arad”, realizată de Aradi Zsigmond în anii 1860 și restaurată de Kocsis Rudolf anul trecut și anul acesta Realizată în atelierul din Milano al sculptorului arădean Aradi Zsigmond, statuia a fost transportată la Arad cu trenul, ajungând pe 2 octombrie 1869. Opera de artă a fost amplasată în centrul orașului și a fost inaugurată cu mare fast la 8 februarie 1873, fiind mutată după două decenii în cimitirul vechi al orașului deasupra mormintelor eroilor căzuți în luptele de stradă din februarie 1849, din timpul Revoluției de la 1848-49. În anul 1932, când cimitirul a fost desființat pentru a face loc cartierului Funcționarilor, statuia a fost mutată în depozitul muzeului, unde a stat ascunsă mai bine de 90 de ani.
Trimite articolul
XInteresant echipamentul de lucru al constructorilor! Jenant! Trebuie sa fim multumiti, nu-i asa, ca se renoveaza si se investesc milioane! Cei mai prost platititi si tratati sunt muncitorii iar cei cu profitul cei mai mare bugetarii de la conducere! Parca nu e just!