Expoziția de carte rară – ce se va deschide luni în sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad – își propune să apropie sau reapropie publicul arădean de scrierile literare reprezentative pentru istoria literaturii universale și implicit să promoveze noi comori bibliofile, de patrimoniu, mai puțin cunoscute, ale Aradului.
Expoziția prezintă opere și capodopere ale scriitorilor care au marcat și s-au înscris în formula, tipicul și caracteristicile realităților sociale, politice, religioase și filosofice ale vremii căreia îi aparțin.
Pentru o mai facilă orientare, alături de cărțile din vitrine, pe pereții sălii vor fi expuse 18 imagini tipărite ale câtorva dintre autori, precum și o succintă prezentare a operei acestora.
Cei 43 de semnatari de carte de literatură, pentru care s-a optat, aparțin marilor epoci, curente și genuri literare.
Vom regăsi expuse lucrări ale aurorei literare Antichitatea și Evul Mediu (Homer, Aristofan, Euripide, Ovidius, Vergilius, Horatius etc.), creații și scriitori ai Renașterii și Umanismului – timpul marilor descopertiri geografice, dar și a unei noi viziuni asupra omului (Boccaccio, Cervantes, Petrarca etc), ai nevoii de polemică și a exceselor- Barocul ( Millton, Moliere), ai Clasicismului și ai Iluminismului – epoca echilibrului și a rigorii, a principiilor raționale asupra lumii ( Racine, Goldoni, Voltaire, Fielding, Lessing, Beaumarchais, Goethe etc.).
Mulți dintre marii exponenți ai limbii și ai culturii universale, găzduiți de expoziție, sunt spirite critice și multilaterale ale epocilor lor, dublați de filosofi, de oameni de știință, cunoscători ai teologiei. Prin urmare, ei nu s-au mulțumit la a se exprima doar pe un teritoriu foarte bine delimitat, într-un singur gen literar, ci au simțit nevoia să-și extindă scrierea, refleția îmbinând, apelând la toate genurile literare.
Astfel Petrarca, La Fontaine, Voltaire sau Goethe au lăsat posterității, aproape în exclusivitate, de la sonete și poezii de dragoste, la pamflete, piese de teatru, la romane și povestiri.
Ca urmare a celor afirmate mai sus, Ligia Margea organizatoarea expoziției, n-a riscat cantonarea rigidă și inflexibilă a exponatelor într-un gen sau într-o epocă literară anume.
„Expoziția își așteaptă vizitatorii până în data de 12 martie” (Ligia Margea)
Citiți principiile noastre de moderare aici!