Vernisajul va avea loc pe 29 septembrie, de la ora 18, la Muzeul de Artă Arad, în prima zi a MAFA – Media Arts Festival Arad. Proiectul Tech Rider’s Dilemma chestionează interacțiuni posibile ale tehnologiei cu arta și investighează necesitatea unor abordări structurate în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai). Expoziția de la MAFA vorbește despre obsolescență, conservare și responsabilitate în new media, exemplificată prin lucrări cândva funcționale ale artiștilor kinema ikon, Ioana Vreme-Moser și Antoni Rayzhekov, îngrijită de Suzana Dan și Andrei Tudose.
Colectivul kinema ikon este, din 2014, organizator al MAFA al MAFA – Media Art Festival Arad, eveniment ajuns la a zecea ediție. În Tech Rider’s Dilemma, kinema ikon propun Survival ki, o serie de 3 hard disk-uri care conțin întreaga arhivă kinema ikon dar care au depășit durata estimată de viață, informația de pe ele fiind într-o stare nesigură.
Ioana Vreme Moser este o artistă de sunet, pasionată de cercetarea speculativă și experimentarea cu procese electronice în diverse situații și interacțiuni cu materiale organice, obiecte pierdute și stimuli naturali. A performat și expus la National Gallery of Denmark (DK), Fonderie Darling (CA), Akademie der Künste Berlin (DE); Manifesta 14 (XK); SFX – Sound Effects Seoul (KR), Ars Electronica (AT), Bunkier Sztuki Gallery Krakow (PL); Simultan Festival (RO); Eigen+Art Lab – Transmediale, Berlin (DE) și multe alte spații. A expus în august 2023 proiectul Mineral Amnesia la Galerie Nord / Kunstverein Tiergarten la Berlin în cadrul programul VOICE:over. Ioana Vreme Moser va prezenta în cadrul Tech Rider’s Dilemma o suită de trei instalații – Arboreal Receptors N1, Thermofrunzus și Timid Sporophyte, realizate între 2018 și 2021 și aflate în diferite forme de degradare (cum este cazul plantelor utilizate la Thermofrunzus, care s-au uscat între timp) sau nefuncționare – de exemplu, o bună parte din componentele Timid Sporophyte au fost utilizate pentru crearea altor instalații.
Antoni Rayzhekov este un artist interdisciplinar care lucrează în domeniul muzicii, teatrului și artelor digitale, născut în Sofia, Bulgaria și care locuiește în prezent în Salzburg, Austria. Are o diplomă de master în regie teatrală și o licență în actorie dramatică la Academia Națională de Arte Teatrale și Filmului „Krastyo Sarafov” (Sofia, Bulgaria). Este, de asemenea, absolvent de improvizație de jazz la Vienna Konservatorium (Austria) și programare pe computer la LearningTree (Londra, Marea Britanie). Antoni Rayzhekov este co-fondator al labelului New Media din Viena THIS.PLAY [2013], axat pe tehnologii interactive și artă, și lector asociat din 2012 în Media și Tehnologii Digitale (Media Interactive/Media Experimentală) la Universitatea pentru Științe Aplicate (St. Pölten, Austria) și din 2016, lector invitat la Academia Națională de Artă (program de masterat în Arte Digitale / „Performative Media”) – Sofia, Bulgaria. Activează ca artist în domeniul „media performative” din 2004, dezvoltând muzică generativă și compoziții de grafică în mișcare, creând lucrări audiovizuale bazate pe tehnologii interactive și înglobând intenția poetică și artistică a compozițiilor sale direct într-o reprezentare tehnologică, el încearcă să descopere și să dezvăluie procese și ramificații ascunse, adesea la granița rezultatelor imprevizibile.
SOMAPHONY, lucrarea lui Antoni Rayzhekov, este un comentariu la interdependența dintre performer și tehnologie și modul în care aceasta din urmă poate fi influențată de biofeedback-ul uman. Început în 2015 ca o colaborare între artist și INTEL (ca furnizor de hardware), instalația este în prezent nefuncțională din cauza degradării fizice și morale a componentelor folosite.
Media Art Festival Arad, a cărui a zecea ediție se desfășoară la Arad între 29 septembrie și 10 octombrie, este un proiect kinema ikon axat pe experimentul vizual, sonor, performativ în varianta sa ludică, tehnologică, hibridă, digitală, analogă, voit redundantă. MAFA caută modalități de joacă, folosind spațiile disponibile pe post de pretext. Preocupările din domeniul artei și tehnologiei reunesc un grup eterogen de artiști/artiste multimedia, cu precădere din generația tânără. Festivalul caută să motiveze producătorii locali și să faciliteze crearea unor rețele de colaborare internaționale în domeniul cultural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!