NĂDLAC. Centrul de zi pentru persoane vârstnice de la Nădlac a găzduit, timp de trei zile, o expoziţie de pictură organizată de Cenaclul de arte plastice „Ludovic Sosnak”.
Alegerea locului se datorează faptului că o mare parte a membrilor cenaclului sunt persoane vârstnice – pensionari şi membri ai Centrului – şi începând de anul acesta îşi desfaşoară activitatea de pictură şi în cadrul centrului.
„Expoziţia membrilor Cenaclului şi a Centrului de zi cuprinde o tematică diversificată, de la peisaje, nature statică, portete, la compoziţii. Natura prinde viaţă în anotimpul toamnei, dar nici iarna nu este neglijată, toamna ne încântă cu o gamă cromatică caldă, iar iarna cu griuri bine alese. Sunt folosite diferite tehnici artistice: tehnica picturii în ulei, a culorilor acrilice, tehnici mixte, dar întâlnim şi basoreliefuri şi icoane. Vizitatorii au putut admira şi unele lucrări care cuprind imagini din arhitectura de altădată a Nădlacului” – a explicat prof. Maria Stefanko, artist plastic.
În cadrul expoziţiei au fost prezentate şi lucrări ale copiilor care lucrează împreună cu artiştii plastici vârstnici, sub semnul înţelegerii şi acceptării reciproce şi al convingerii că arta nu are graniţe.
La vernisajul expoziţiei au participat, pe lângă mai mulţi cetăţeni din oraş, şi câteva personalităţi locale: preşedintele Cenaclului de arte plastice „Ludovic Sosnak” – dr. Mihai Moruzi, primarul Ioan Radu Marginean, prof.dr. Ionela Filipaş, prof.dr. Elena Kmety, prof. Ioan Kukucka – istoric local, Dusan Vanko – proptopop evanghelic luteran, Bobcsok Ludovic – protopop adjunct evanghelic luteran, prof. Ivan Ambruš, alte personalităţi ale lumii culturale locale, artişti plastici.
In memoriam
„Această expoziţie a fost şi un prilej de a ne aminti de cea care a fost membră a Cenaclului şi personalitate marcantă a vieţii literare slovace, doamna doctor docent Dagmar Maria Anoca (născută la 28 decembrie 1951 – decedată la 16 august 2021)” – transmit organizatorii.
„Acest om a avut puterea de a fi liant între generaţii de scriitori, dovedind încă o dată că Nădlacul rămâne un leagăn al civilizaţiilor, al culturii şi solidarităţii. Domnia sa a arătat că factorul lingvistic nu reprezintă o barieră între oameni, ci mai degraba o punte între scriitori din locuri diferite. Este imperios necesar să continuăm ceea ce a început doamna Dagmar Maria Anoca, să nu permitem perisabilităţii temporale să-şi adjudece victoria în lupta cu existenţa. Această doamnă a literaturii a învins mereu prin cuvânt” – a subliniat prof.dr. Ionela Filipaş.
Prof. Ivan Ambruš (poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România) i-a dedicat o poezie în limba slovacă scriitoarei Dagmar Maria Anoca, pe care a citit-o în cadrul momentului de aducere aminte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!