Realizată de specialiștii muzeului – dr. Patko Camelia, muzeograf și Carmen Danciu, conservator, expoziția este organizată cu sprijinul prof. univ. Ioan Don (Grădina Botanică Universitară ”Pavel Covaci” Macea a Universității de Vest Vasile Goldiș Arad) și a domnului Alexandru Pocaznoi, colecționar și pasionat al genului Aloe. Tot în cadrul acestei expoziții vizitatorii pot admira desenele elevilor de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, care, sub îndrumarea prof. Iulia Rotaru, au reinterpretat, cu ajutorul creionului și culorilor, această specie de plantă miraculoasă.
„Aloe vera este o plantă care este cunoscută de peste 5000 de ani datorită proprietăților sale terapeutice. Astfel există desene cu această plantă pe zidurile templelor egiptene și înscrisuri pe plăcuțele sumeriene încă din sec 21 îH. Ea este menționată și în Noul Testament (Ioan 19:39 Și a venit și Nicodim, cel care venise la El mai înainte noaptea, aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă și aloe…. ). Totuși, nu este clar dacă termenul aloe descris în Biblie se referă la Aloe vera”, scriu cei de la Muzeu.
În sălile muzeului, pe lângă vedeta expoziției – un ghiveci cu Aloe vera, mai sunt prezentate și alte specii cum ar fi Aloe arborescens, Aloe humilis. Această plantă nu este specifică florei țării noastre, ea fiind cultivată în ghiveci iar pentru unele persoane are numai rol ornamental. Astfel se explică și numărul restrâns de specii de Aloe care se regăsesc pe teritoriul țării noastre. „Pentru a putea prezenta publicului și alte specii ale genului Aloe am apelat la imagini iar vizitatorul poate admira frumusețea speciilor de Aloe ferox, Aloe aristata, Aloe brevifolia, Aloe mitriformis etc”, adaugă reprezentanții Complexului Muzeal Arad.
Expoziția este deschisă publicului pe parcursul lunilor mai și iunie, la Muzeul de Științe ale Naturii (Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor) și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9-13 și 14-17.
Citiți principiile noastre de moderare aici!