ARAD. „Bicentenar – 200 de ani de învățământ teologic ortodox arădean în imagini” se numeşte expoziţia documentară al cărei vernisaj a avut loc, duminică seara, la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad. Expoziția a prezentat publicului fotografii și vederi de epocă, documente, manuscrise, reviste, periodice, lucrări de specialitate tipărite, precum și obiecte ale profesorilor și absolvenților Institutului Teologic și ai Academiei Teologice din Arad. Expoziţia se înscrie în şirul evenimentelor dedicate Bicentenarului Teologiei arădene.
„Expoziția prezintă un inestimabil patrimoniu cultural, parte integrantă a patrimoniului cultural arădean și național și repune în circuitul cultural al cetății Aradului patrimoniul cultural al învățământului teologic din Arad. Acest impresionant patrimoniu cultural descoperă o istorie biseculară, un trecut de forță al acestei instituții de sine stătătoare, generatoare de credință, cultură și sentiment național. Tot ceea ce a fost lumină și luminare pentru românii din aceste părți, în veacul XIX și prima jumătatea a veacului XX, se datorează acestei instituții, oamenilor care au patronat-o, oamenilor care au slujit-o și oamenilor care s-au format în ea. Vorbim despre o istorie dinamică și vie, pe nedrept curmată și uitată în perioada comunistă, despre o istorie repusă pe făgașul ei de drept, despre o istorie care generează un viitor responsabil, despre o istorie care a fost pusă la dispoziția publicului arădean într-un context comemorativ de excepție” – spune protos.lect.univ.dr. Nicolae M. Tang.
La vernisajul expoziţiei au participat IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Ramona Lile, rectorul UAV, protos.lect.univ.dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, pr.prof.univ.dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, corpul profesoral al Facultății de Teologie din Arad, preoți, profesori, istorici, cercetători, documentariști, muzeografi, iubitori de cultură și de istorie și un public numeros.
Citiți principiile noastre de moderare aici!