Expozițiile se deschid în 24 iunie – ziua de Sânziene, care coincide și cu Ziua Iei, în holul principal al Consiliului Județean Arad și la sala Clio a Complexului Muzeal Arad, de pe strada Horea nr. 10. Expoziția de la sala Clio va fi deschisă publicului începând cu ziua de joi, 24 iunie, ora 13 până în Duminică, 18 iulie. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 09 și 17.
„Vor fi expuse unele dintre cele mai frumoase cămași femeiești care au fost achiziționate de către Complexul Muzeal Arad de-a lungul timpului. Exponatele au o vechime între 60 și 100 de ani și încearcă să acopere ca arie geografică localități de pe Valea Mureșului și Valea Crișului Alb. Trebuie menționat faptul că în localitățile rurale din județul Arad cămășile femeiești se numeau spătoaie (pe valea Crișului Alb) sau spăcele (pe Valea Mureșului). Unele dintre cele mai bogat ornamentate spătoaie sunt cele din zona localităților Șicula, Ineu, Mocrea. Ele sunt confecționate din pânză albă (bumbac) împodobite cu cusături în culorile roșu, negru, albastru, verde pe umerițe (umeri), pe mâneci și pe manșete”, spun curatorii expozițiilor, dr. Sorin Sabău şi dr. Gabriel Hălmăgean, etnografi.
Motivele ornamentale sunt florale, romburi, cruci etc. La „spăcelele” de pe Valea Mureșului, confecționate și ele din pânză de bumbac țesută la război, ornamentele se regăsesc pe mâneci, pe piept , la guler și la „pumnari” (terminația mânecilor). Motivele ornamentale de pe mâneci sunt cusute cu ață de culoare neagră și se numesc „tabla cu pui”. Același ornament se regăsește și pe „pumnari”. Pe piept cămășile erau ornamentate cu fire de ață de diferite culori, motivul folosit fiind numit „brândușat”. Tot pe piept cămașa este ornamentată cu nasturi de diferite culori, sporind frumusețea cămășii.
„Cămășile expuse sunt piese vestimentare care se purtau în zilele de sărbătoare. Croiul, calitatea țesăturilor, varietatea motivelor și coloristica acestor exponate sperăm să stârnească interesul publicului vizitator. În spatele acestor adevărate opere de artă stă munca stăruitoare a femeilor din satele județului nostru.”, mai adaugă cei doi etnografi.
Echipa proiectului educațional desfășurat de Complexul Muzeal Arad este formată din dr. Gabriel Hălmăgean, etnograf, dr. Sorin Sabău, etnograf, Viorica Braiț, custode colecție și Radu Tunaru, restaurator.
Citiți principiile noastre de moderare aici!