Drumul Expres Arad-Oradea trece încă prin „furcile caudine” ale contestațiilor. La fiecare veste bună legată de această investiție, vine o veste rea. Vestea bună se referă la lotul 1 al viitorului drum, respectiv la lotul care va lega Oradea de Salonta. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere poate semna contractul de execuție, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis să respingă contestația depusă de ARL Cluj. Clujenii au contestat rezultatul evaluărilor ofertelor, după ce CNAIR a anunțat că oferta câștigătoare a fost depusă de Asocierea Automagistral – Precon Transilvania. În luna februarie această asociere a fost desemnată constructor pentru lotul 1, însă ARL Cluj a contestat decizia, contestația fiind respinsă. Așadar, CNAIR are undă verde pentru semnarea contractului.
Nu același lucru se poate spune, însă, despre lotul 3, cel care pe noi, arădenii ne interesează în mod special. Acest lot 3 ar urma să facă legătura între Arad și Chișineu-Criș și, totodată, să legătura între Zona Industrială Vest a municipiului nostru și viitorul drum expres. Rezultatele licitației pentru acest lot au ajuns inclusiv în instanță, după ce una dintre firmele participante a decis să se adreseze judecătorilor pentru ca aceștia să stabilească dacă licitația a decurs corect sau nu.
În luna decembrie a anului trecut, ziarul nostru anunța faptul că licitația pentru lotul 3 al Drumului Expres Arad-Oradea fusese finalizată, iar oferta câștigătoare a fost aleasă cea transmisă de Asocierea Automagistral – Precon Transilvania, exact aceeași asociere care a câștigat și licitația pentru lotul 1. Numai că, spre deosebire de primul lot, pe lotul 3 a început „războiul contestațiilor”.
În cadrul licitației pentru lotul 3 au fost depuse nouă oferte de către asocieri și constructori din România, Bulgaria, Ucraina, Ungaria și Turcia. Dar semnarea contractului a fost stopată din cauza unei contestații depuse de constructorii turci Kolin și Nurol. Contestația depusă de Nurol a fost admisă în parte de către CNSC, ceea ce înseamnă că CNAIR ar putea fi obligată să anuleze raportul procedurii și să reevalueze oferta Nurol, chiar dacă inițial a fost respinsă. CNSC a respins contestația depusă de constructorii turci de la Kolin.
În paralel, Nurol a deschis un proces și la Curtea de Apel București, acolo unde solicită anularea evaluărilor făcute de CNAIR pe lotul 3 al Expresului. Contestația se va judeca la Curtea de Apel București, având prim termen în 11 aprilie.
Contractul pentru lotul 3 are o valoare de aproximativ 3 miliarde lei și o lungime de 47 kilometri.
Pentru lotul 2 Salonta – Chișineu Criș (unde au fost depuse șapte oferte), termenul de desemnare a constructorului a fost amânat cu două luni față de termen inițial, până pe 28 aprilie.
Detalii tehnice
Drumul Expres Arad – Oradea, cu o lungime totală de 120,47 kilometri, va fi compus din 3 loturi:
– Lotul 1 (33,7 kilometri), la care se adaugă drumul de legătură la DN 79 (Salonta), în lungime de 5,3 kilometri;
– Lotul 2 (39,7 kilometri), la care se adaugă drumul care va face legătura cu frontiera ungară (10 kilometri);
– Lotul 3 (47,07 kilometri), la care se adaugă drumul de legătură cu Zona Industrială Arad Vest (2,9 kilometri).