Consiliul Judeţean Arad schimbă regulile în timpul jocului. După cum am scris de nenumărate ori, instituţia şi-a propus să închidă inelul de centură al municipiului cu un segment care să lege localităţile Fântânele, Arad şi Vladimirescu, aici urmând să fie realizată o şosea nouă şi un pod peste Mureş. Practic, prin acest proiect, întreg inelul de centură ar fi complet. În luna august a anului trecut anunţam faptul că noua şosea ar urma să treacă peste terenurile private ale unor persoane. În baza studiilor, CJA a stabilit că suprafaţa de 45 de hectare de teren, din necesarul pentru această lucrare, va trebui expropriată de la proprietari. Suma estimată pentru aceste exproprieri este de peste patru milioane de lei. Au trecut de atunci zece luni de zile, dar niciunul dintre proprietari nu şi-a primit despăgubirile de la Consiliul Judeţean. Asta chiar dacă procedurile de expropriere au demarat deja. Iar Consiliul Judeţean s-a angajat, anul trecut, că în termen de şase luni va plăti banii pentru terenurile luate de la proprietari. Acum, însă, regulile se schimbă.
CJA şi-a propus să realizeze această centură pe fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. După ce au analizat ghidurile de finanţare, reprezentanţii instituţiei judeţene şi-au dat seama că pot să folosească fondurile europene inclusiv pentru plata despăgubirilor aferente terenurilor expropriate. Drept urmare, a fost întocmit un proiect de hotărâre prin care se doreşte modificarea hotărârilor adoptate deja, referitoare la acest proiect. Iar noua hotărâre ar urma să schimbe datele problemei exproprierilor.
Un nou articol, propus să fie introdus acum, spune că „în termen de 30 de zile de la data semnării Contractului de finanţare pentru realizarea obiectivului de investiţie «Modernizare DJ 709G inclusiv pod Mureş, pentru funcţiunea de centură Est Arad» sumele aferente despăgubirilor se consemnează/se virează în contul special deschis cu această destinaţie de către expropriatorul Judeţul Arad, pe numele Judeţului Arad, la dispoziţia proprietarilor de imobile afectate de expropriere, în vederea acordării despăgubirilor în cadrul procedurii de expropriere, în condiţiile legii”. Aşadar, proprietarii de terenuri îşi vor primi banii de abia după ce Consiliul Judeţean va semna contractul de finanţare pentru această lucrare. Prin acest artificiu, CJA va rămâne cu cei patru milioane de lei care urmau să fie plătiţi proprietarilor de terenuri de pe traseul viitoarei centuri.
Fără dată
Din păcate pentru proprietarii de terenuri, nu putem spune data exactă la care vor intra în posesia banilor pentru terenuri. Şi asta pentru că, deocamdată, centura nici măcar nu are finanţarea asigurată. De abia spre sfârşitul anului sau chiar anul viitor am putea vorbi despre un contract de finanţare. Însă totul depinde de fondurile europene pe care le vom avea la dispoziţie. Pentru că, la modul real vorbind, există posibilitatea ca centura de est să nu prindă bani europeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!