ARAD. 25 de bani pentru un metru pătrat de teren. Atât valorează, pentru Guvern, terenul din judeţul Arad sau din judeţul Bihor. Totul, potrivit unui document oficial publicat recent de către instituţie. Practic, în cadrul unei şedinţe de guvern din luna trecută, s-a aprobat Hotărârea nr. 466/2014 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Reabilitare DN 79 Arad – Oradea km 4+150 – km 115+923”.
Prin actul amintit se alocă suma de 523.000 lei cu titlu de despăgubire pentru exproprierea în cauză de utilitate publică. Până aici, nimic ieşit din comun: s-au făcut lucrări care au impus preluarea şi a unor fâşii de teren ale populaţiei sau ale administraţiilor locale. Acum Guvernul le şi plăteşte. Problema, însă, apare aici. Pentru că valoarea terenului oamenilor, stabilită prin Hotărâre de Guvern, este în cele mai multe cazuri de 25-30 de bani metrul pătrat, cel mult 1,5 lei.
Guvernul a publicat Lista cuprinzând imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Reabilitare DN 79 Arad – Oradea km 4 + 150 – km 115 + 923”, pe raza localităţilor Arad, Livada, Zimandu Nou, Şimand, Chişineu-Criş, Zerind din judeţul Arad şi localităţilor Salonta, Mădăras, Cefa, Gepiu, Nojorid din judeţul Bihor, proprietarii sau deţinătorii acestora, precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor.
Zeci de proprietari
Pe listă se regăsesc 10 proprietari din Arad, 8 din Livada, 4 din Zimandu Nou, 3 din Şimand, 18 din Chişineu-Criş şi 18 din Zerind.
Cea mai mare sumă primită de vreun proprietar este de 3.611 lei, ca despăgubire pentru exproprierea unui teren extravilan cu destinaţia de păşune cu o suprafaţă de 6.644 mp. La polul opus, se află proprietari din Zimandu Nou, Chişineu Criş şi Zerind, care primesc, fiecare, câte 1 leu! Ceea ce este, surprinzător, de bine, dacă se ţine cont că suprafeţele expropriate au fost de 1 sau 2 mp, deci preţul primit a fost unul mai mare decât l-au primit alţi proprietari.
Aradul, mai scump
Proprietarii de terenuri situate în apropierea Municipiului, rămaşi fără ele în urma lucrărilor de lărgire a drumului, au primit preţuri ceva mai bune. Guvernul a stabilit despăgubiri de circa 2,5 lei mp. Tot preţuri mai bune au primit şi cei rămaşi fără curţi sau clădiri. De exemplu, un proprietar din Şimand rămas fără 38 mp de teren intravilan ocupaţi şi de construcţii primeşte acum 3.611 lei. Acesta este şi cel mai mare preţ plătit, acum, de Guvern vreunui proprietar de teren în judeţul Arad.
Chiar şi primăria Livada a rămas fără teren. Preţul primit pentru 376 metri pătraţi de păşune este de 307 lei, deci 0,81 lei mp!
De sute de ori mai scump
Ca o comparație, vă supunem atenției o altă Hotărâre de Guvern, luată în luna martie 2009, care viza despăgubirile pentru terenurile expropriate situate pe traseul autostrăzii Arad – Timişoara. Concret, dacă se are în vedere decizia Guvernului privind suma totală alocată cu titlul de despăgubire şi suprafaţa totală de expropriată, reiese o valoare pe metrul pătrat expropriat de sute de ori mai mare decât valoarea stabilită acum pentru Arad-Oradea. În Hotărârea de Guvern 214 din 4 martie 2009 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică “Varianta de ocolire a municipiului Arad” km 0+000 – km 12+000, judeţul Arad, se prevede: „se aprobă ca justă despăgubire pentru imobilele ce constituie amplasamentul pentru lucrarea de utilitate publică prevăzută la art. 1 suma globală estimată de 134.954 mii lei”. Totodată, se precizează că totalul suprafaţei expropriate, exprimate în metri pătraţi, este de 462.227. Un calcul simplu relevă faptul că atunci, s-a plătit, în medie, 291,9 lei pentru un metru pătrat de teren.
Citiți principiile noastre de moderare aici!