Consilierii locali municipali au aprobat, în şedinţa extraordinară de joi, proiectul privind reabilitarea clădirii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” – etapa I: restaurare şi reabilitare exterioară. Votul a fost exprimat în vederea finanţării investiţiei prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Aleşii au aprobat, totodată, valoarea totală a proiectului, în cuantum de 14.098.866,76 lei, inclusiv TVA. Contribuţia proprie a Municipiului Arad în acest proiect este de 267.918,56 lei.
A fost aprobată, de asemenea, asigurarea tuturor resurselor financiare necesare implementării proiectului în condiţiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.
Argumente
„Clădirea teatrului funcţionează întruna dintre cele mai impresionante clădiri ale Municipiului Arad care se află amplasată pe Bulevardul Revoluţiei nr.103 şi este monument istoric clasat în Lista Monumentelor Istorice. Teatrul este proprietatea publică a Municipiului Arad. Prin prezentul proiect se propune reabilitarea şi restaurarea exterioară a clădirii teatrului. Se vor executa lucrări de reabilitare şi restaurarea faţadelor, înlocuire tâmplărie exterioară, reabilitarea acoperişului, structura de rezistenţă şi învelitoarea, refacerea iluminatului arhitectural. Având în vedere importanţa clădirii, deficienţele constatate, precum şi necesitatea intervenţiei, pentru a asigura condiţii optime de funcţionare care să se alinieze cerinţelor europene în domeniu, considerăm oportună intervenţia pentru realizarea lucrărilor de reabilitare motiv pentru care a fost depusă cererea de finanţare pentru accesarea de fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Regional 2014- 2020 Axa prioritară 5 «Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural», respectiv Prioritatea de investiţii 5.1 – «Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural». Această axă este deschisă pentru depunerea de proiecte de finanţare pentru clădiri monument istoric, care sunt înscrise cu cod distinct în Lista Monumentelor Istorice, conform Ordinului 2.361/2010 a Ministerului Culturi şi Patrimoniului Naţional” – se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre adoptat în CLM.
Suprafeţe mari
Potrivit Municipalităţii, în prezent, faţadele clădirii Teatrului şi tâmplăria exterioară sunt degradate. Tencuiala faţadelor este desprinsă în unele zone, ornamentele sunt afectate de infiltraţii şi există pericolul de accidentare a pietonilor – asta pe lângă aspectul degradant al clădirii, monument istoric. Învelitoarea de ţiglă şi tablă este degradată şi neetanşă, motiv pentru care sunt infiltraţii la tavanele etajului superior. Tâmplăria este veche, degradată de vreme, nu mai asigură confortul termic şi nu prezintă siguranţă în exploatare.
„Suprafeţele propuse pentru reabilitare sunt considerabile (4.716 mp faţade, 3.835 mp învelitoare, 710 mp tâmplărie), fapt ce face ca valoarea acestui proiect să fie destul de mare. (…) Finanţarea acestui obiectiv de investiţii se va face din fonduri ale bugetului general şi fonduri structurale în condiţiile în care se va aproba finanţarea acestui proiect în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020” – arată Executivul Primăriei.
Foto: Emanuel Cotuna
Citiți principiile noastre de moderare aici!