Arad. Sute de familii care şi-au construit case în cartierul Europa, de la marginea Aradului, dar aparţinând de comuna Vladimirescu, speră că reţeaua de gaz va ajunge şi la locuinţele lor. Aproximativ 200 de cereri de racordare au fost depuse deja la operatorul reţelei de gaze naturale, iar o parte dintre locuitori au primit răspuns că vor avea de plătit facturi mari pentru extinderea conductelor. De exemplu, fiecare solicitant de pe strada Berlin va trebui să scoată din buzunar 6.500 de lei doar pentru introducerea conductei pe stradă, ulterior urmând să achite şi racordul la locuinţă. Sumele sunt considerate uriaşe şi au stârnit nemulţumiri în rândul locuitorilor cartierului, care invocă modificarea legislaţiei din domeniu încă de anul trecut, astfel încât noile reglementări ar obliga Transgaz şi operatorii locali ai reţelelor să finanţeze lucrările din veniturile proprii.
“Vor clienţi fără să facă investiţii”
O parte dintre locuitori vor să depună plângeri la autorităţi, cum ar fi Prefectura Arad sau chiar la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). “Să plătim până la 2.000 de euro de familie doar ca să ne bage conducta pe stradă şi să ne legăm casele la ea mi se pare un jaf la drumul mare. Dăm aceşti bani, culmea, ca apoi să le plătim o viaţă facturi lunare! Probabil nu mulţi îşi vor permite să achite această sumă uriaşă, pentru că mai sunt şi costurile de realizare a sistemului interior de încălzire”, spune proprietarul unei case din cartier.
“Compania de gaze ar trebui să fie interesată să-şi extindă cât mai mult reţelele, pentru a avea clienţi noi, nu să descurajeze oamenii cu asemenea costuri. Aici vorbim de un cartier cu sute de familii şi care este în plină dezvoltare, se construiesc în permanenţă case, deci potenţialul este mare, nu se poate justifica că nu s-ar face profit. Există sate cu mai puţine case dar care au gaz. În plus, în zona noastră, la distanţă mică, există reţea funcţională, localitatea Vladimirescu fiind racordată în mare parte, deci investiţiile nu ar fi foarte mari pentru companie, dar se pare că vrea să facă profit fără nicio cheltuială, doar să încaseze facturile lunare”, spune un alt locuitor din “Europa”.
Ce spune legea
Legea nr. 167/2018 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 a intrat în vigoare în urmă cu un an. Conform noilor reglementări, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, precum și operatorii sistemelor locale de distribuție sunt obligați să racordeze la sistemele respective toate persoanele juridice și fizice care solicită acest lucru și să finanțeze din venituri proprii lucrările necesare în acest scop. Nerespectare legii este sancționată cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri a operatorilor şi chiar cu excluderea acestora de la procedurile de atribuire de noi licențe în domeniu.
Totuşi, textul legii nu obligă ca toate costurile investiţiilor să fie suportate de operatori. În cazul în care realizarea acestora nu este justificată economic pentru operatorul de distribuție, lucrările “se realizează prin cofinanțare din fonduri proprii ale distribuitorului, din fonduri ale bugetelor locale și din bugetul de stat în condițiile legii, precum și din fonduri ale persoanelor fizice și juridice care au solicitat racordarea la rețea în acea zonă”.
Poziţia Delgaz Grid
Într-un răspuns care ne-a fost oferit de către operatorul licențiat al sistemului de distribuţie gaze naturale, Delgaz Grid S.A a invocat faptul că nu este rentabilă investiţia în extinderea reţelei în cartierul Europa, motiv pentru care costurile sunt împărţite cu beneficiarii. “În urma solicitării depuse de locatarii de pe strada Berlin, raportat la prevederile legislative în materie de gaze naturale în vigoare, compania noastră a realizat un studiu tehnico-economic conform proceduri aprobate de către ANRE, pentru a putea oferi o soluţie tehnică de racordare. În urma realizării acestui studiu a rezultat că extinderea de conductă în acest caz nu este economic justificată, astfel s-au stabilit cotele de participare pentru Delgaz Grid şi solicitanţi”.
Compania distribuitoare de gaze naturale a mai menţinat că participă financiar la extinderea de conductă şi branşamente “în funcţie de rezultatul studiului tehnico-economic”.
Primarii vor gaz
În luna februarie, Prefectura Arad a găzduit o întâlnire între conducerea Transgaz, primari din judeţ şi parlamentari, fiind dezbătută problema extinderii reţelei de distribuţie, în condiţiile în care doar 20 la sută din populaţia judeţului beneficiază în prezent de această sursă de energie. La discuţii au fost reprezentate jumătate dintre cele 78 de primării din judeţ, iar edilii locali au cerut ca responsabilii să urgenteze extinderea sistemului de distribuţie a gazului natural. Prezent la discuţii, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, le spunea edililor că trebuie să se constituie în ADI (Asociaţie de Dezvotare Intercomunitară), pentru a face demersuri comune pentru aducerea conductelor în localităţile pe care le conduc. El accentuase că legislaţia s-a modificat, iar lucrările de racordare pot fi executate pe cheltuiala operatorilor, dacă investiţiile se justifică economic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!