Arad. Curățenia în proximitatea imobilelor de locuit e lege şi în Arad deşi mai nimeni nu o ia în seamă. În detrimentul oraşului în care locuim, o spunem, şi, în cele din urmă, al nostru, al confortului şi mândriei noastre. Cu toţii am vrea ca oraşul să arate ca unul din Occident, dar mai toţi facem curat doar dincolo de uşa casei. Ce e în afară, considerăm că nu e treaba noastră. Să vină alţii şi să ne facă curat. Un principiu fals, defel occidental, cu care ne-am obişnuit şi pe care îl scoatem în faţă ori de câte ori murdăria cucereşte proximitatea imobilului nostru. Uităm atunci şi nimeni nu ne aminteşte că, potrivit legilor, avem obligaţia de a ţine curat şi dincolo de locuinţa noastră, în imediata ei vecinătate.
Frica de amendă
E vorba, însă, de o curăţenie care dă roade doar însoţită de frica amenzii. O dovedeşte exemplul de la Pecica, pe care tocmai l-am relatat în publicaţiile noastre. Un exemplu bun şi de urmat, am spune noi. Şi o problemă care se dovedeşte de actualitate dacă amintim şi comunicatul venit de la Poliţia Locală pe această temă. În comunicat se indică, din start, faptul că „cetățenii au obligația, conform Hotărârii Consiliului Local Municipal Arad nr. 162 din 2006, să mențină curățenia pe trotuarele din proximitatea imobilelor în care locuiesc, să întrețină spațiile verzi pe porțiunile din fața acestora, respectiv locurile de parcare folosite. De asemenea, cetățenii sunt obligați, prin același act normativ, să întrețină și curețe periodic și ori de câte ori este nevoie șanțurile, rigolele și podețele din apropierea locuințelor lor”.
Dar până la amenzi este nevoie de informarea cetăţenilor privind obligaţiile, dar şi sancţiunile în caz de nerespectare a legii. Aşa spune Poliţia Locală, care a început de miercuri, 18 iunie, „o amplă acțiune de informare în teren a cetățenilor cu privire la obligațiile menționate anterior, rugând arădenii să respecte nemijlocit obligațiile amintite, în caz contrar fiind pasibili de plata unor sancțiuni contravenționale care urmează a fi aplicate, în cuantum de până la 1.000 de lei”.
Puţin, dar mult
Poate că, mizând şi pe frica amenzii, arădenii vor avea grijă mai mare de ce îi înconjoară şi vor decide într-un final să pună (niţel) umărul la transformarea Aradului într-un oraş frumos. Nu e greu. Nu costă mult şi nu fură mult din timpul fiecăruia. Dacă fiecare ar face câte ceva. Primul pas îl face, se vede, instituţia care aplică legea şi… amenda. „Monitorizarea modului în care cetățenii înțeleg să participe activ la gospodărirea municipiului Arad, prin îngrijirea spațiului din imediata lor apropiere, constituie unul dintre obiectivele imediate al Poliției Locale Arad, urmând a fi efectuate controale frecvente privind modul în care sunt respectate aceste prevederi; atunci când situația o va impune, vor fi aplicate sancțiuni contravenționale”, se arată în comunicatul instituţiei.
Cu blândeţe
Numai că Poliţia Locală nu vrea să fie baba-cloanţa din prima şi specifică la final: „Suntem siguri însă – și sperăm că lucrurile vor rămâne așa și pe mai departe – că arădenii sunt aceiași oameni gospodari dintotdeauna, care înțeleg importanța salubrității spațiului în care trăiesc”. Vom trăi şi vom… mai vedea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!