CURTICI. După anunțul-șoc de miercuri, 13 februarie, cum că sute de oameni vor rămâne fără un loc de muncă la Lugoj – compania Rieker luând decizia de a închide fabrica, acum a venit o veste la fel de proastă din Zona Liberă Curtici. De această dată este vorba despre o companie din sectorul textil – Hanes Global Supply Chain România, parte a grupului Hanesbrands – fosta companie Rosko Textil. Compania a decis să nu își mai prelungească contractul de concesiune din Zona Liberă Curtici, contract ce expiră în această perioadă. Ce înseamnă asta pentru Arad? Ei bine, cel puțin la nivel de salariați, vorbim de câteva sute de persoane care au rămas pe drumuri. Conform informațiilor furnizate de Andrei Ando, director comunicare în cadrul Consiliului Județean Arad, compania a informat conducerea Zonei Libere Curtici de decizia luată.
„Am fost la rândul nostru informați de Zona Liberă Curtici de faptul că cei de la Hanes Global Supply Chain România nu doresc să își prelungească contractul de concesionare. Din informațiile pe care le-am primit în acest moment sunt undeva la 30 de angajați, în timp ce anul trecut aveau aproximativ 300 de angajați”, a declarat pentru Jurnal arădean/aradon.ro, Andrei Ando.
DeșiCJA a fost informată chiar de mai marii Zonei Libere Curtici Arad de plecare, directorul Zonei Libere Curtici, Cristina Bibarț, ne-a declarat nouă, uluitor, următoarele: „Contractul cu cei de la Hanes Global Supply Chain România este în vigoare până în octombrie. Ne-au plătit redevențele și nu avem date că ar dori să încheie contractul înainte de termen. Mai sunt câteva luni până în octombrie și vom vedea atunci ce se va întâmpla. Este posibil ca această companie să aducă o alta pentru concesiune, întrucât sunt firme care sunt în chirie, nu direct concesionare. În acest moment sunt aproximativ 50 de angajați la această companie”.
S-au închis în decembrie
Potrivit Mediafax, viceprimarul Curticiului, Ioan Daniel Doba, a confirmat închiderea companiei de textile: „În luna decembrie a anului trecut și-a închis porțile fabrica Hanes. Nu au oferit foarte multe informații cu privire la motivele pentru care au luat această decizie. În fabrică se producea lenjerie intimă și îmbrăcăminte de noapte”, a declarat, citat de Mediafax, viceprimarul Doba.
Compania confirmă: am închis fabrica!
În urma unei solicitări transmise către conducere companiei de Jurnal arădean/aradon.ro, am primit și confirmare că fabrica de la Curtici a fost închisă. Motivele? Producția în scădere, creșterea salarială și deficitul de forță de muncă.
Relocare de activitate în Vietnam
„Fabrica Hanes Global Supply Chain Romania SRL Curtici din județul Arad a avut 275 de angajați care confecționau articole de lenjerie intimă. Producția a fost redusă treptat, închiderea fiind finalizată la sfârșitul anului 2018. Producția a fost relocată la o fabrică deținută de companie în Vietnam precum și la alți producători de lenjerie intimă din Asia. Fabrica de tricotaje din Zalău a companiei nu a fost afectată de închiderea unității de la Curtici. Astăzi, aproximativ 80% din angajații disponibilizați au un alt loc de muncă. HanesBrands le-a oferit acestora salarii compensatorii și un bonus financiar ca urmare a închiderii unității. În plus, angajații au fost plătiți pe durata închiderii producției pentru a-și căuta un nou loc de muncă, iar compania a colaborat cu autoritățile și companiile locale pentru a susține eforturile de plasare a forței de muncă. De asemenea, compania i-a asistat pe angajații eligibili pentru pensionare sau pensionare anticipată”, se arată în comunicatul oficial al celor de la HanesBrands.
„Am regretat situația, impusă de realități economice obiective, de a închide fabrica noastră de la Curtici”, a declarat Micky Swaim, chief supply chain officer Hanes Europe Innerwear. „Am avut o forță de muncă talentată și dedicată, iar decizia de a închide unitatea nu a avut legătură cu abilitățile și aptitudinile angajaților. Am apreciat contribuția lor la performanța companiei de-a lungul anilor”.
Curticiul nu a mai fost competitiv
„Dezvoltarea economică și creșterea industrială în județul Arad au avut ca rezultat o scădere a șomajului și o creștere a salariilor care au făcut ca fabrica de la Curtici să nu mai fie competitivă pe piața de muncă locală precum și în industria globală de confecții. Compania nu a reușit să mențină o dimensiune adecvată a forței de muncă pentru a genera productivitatea necesară. Compania estimează că scoaterea echipamentelor, curățenia și alte activități administrative generate de închiderea fabricii vor fi finalizate până la mijlocul anului 2019”, mai transmit cei de la Hanes Brands.
Citiți principiile noastre de moderare aici!