Astǎzi, brutarii cautǎ tainele brutǎritului pentru a-şi perfecţiona tehnica şi pentru a ne oferi o pâine cât mai aproape de gustul copilǎriei.
În cǎutarea secretelor brutǎritului, au pornit si preşcolarii Grǎdiniţei Vanda-Montessori Arad şi elevii Şcolii Vanda- Study International, care în cadrul sǎptǎmânii cu tema CINE ŞI CUM PLANIFICĂ/ ORGANIZEAZĂ O ACTIVITATE, au vizitat o brutărie arădeană.
Aici copiii au fost informaţi asupra principiilor de bazǎ in preparea pâinii, precum şi asupra aparatelor utilizate pentru fabricarea acestui produs alimentar de bazǎ.Cei mici au observat cu mare atenţie toate etapele de preparare.
Li s-a arǎtat cum cele patru materii prime de bazǎ: fǎina, apa, drojdia şi sarea, sunt puse într-un dispozitiv numit malaxor, care le amestecǎ pânǎ ce se obţine aluatul. Aluatul este porţionat, cântǎrit şi trece prin linie, unde primeşte forma de franzelǎ. Mai apoi aceste franzele se pun in tǎvi, unde asteaptǎ sa fie introduse în cuptoarele bine încinse.
Copiii au aflat cǎ pentru obţinerea chiflelor, cornurilor şi a baghetelor, brutarii folosesc un dispozitiv numit modelator.
Deasemenea, ca sǎ ne poatǎ oferi o pâine de calitate, brutarii folosesc fǎinǎ proaspǎtǎ, pǎstratǎ in condiţiile cele mai bune dupǎ mǎcinare. Astfel pâinea nu suferǎ transformǎri nedorite şi rezultatul va fi pufos, gustos şi fraged. Drojdia este foarte important sǎ fie folositǎ de îndatǎ ce s-a deschis pachetul, fiind anterior pǎstratǎ în frigider.
Teoria a fost urmatǎ de practicǎ, micii brutari având ocazia sǎ frǎmânte ei înşişi aluatul şi sǎ îi dea forma doritǎ, cea de covrig, melc, baghetǎ sau chiflǎ.
„La sfârşitul vizitei, brutarii ne-au oferit pâine proaspǎtǎ, pe care am savurat-o din plin – spune prof. dr. Vanda Stan-
Ce am învǎţat din aceastǎ experienţǎ? Am învǎţat sǎ apreciem în primul rând, munca depusǎ de brutari pentru a ne oferi pâinea noastrǎ cea de toate zilele. Am învǎţat cǎ fabricarea pâinii porneşte de la materii prime relativ reduse ca numǎr, dar cǎ aceasta parcurge un drum lung pânǎ sǎ ajungǎ pe mesele noastre.
Şi nu în ultimul rând, recunoaştem cǎ am FURAT mici secrete, dar pe acestea nu le putem spune. Le vom adǎuga în reţetǎ şi vǎ vom da sǎ gustaţi”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!