Muncesc la negru ca să nu plătească statului nici un ban, deşi contractul de lucrări este făcut tocmai cu… statul român. Aceasta este una dintre acuzele care i se aduc, mai mult sau mai puţin voalat, unei firme din Transilvania, care are punct de lucru pe autostrada Arad -Timişoara, subcontractorul unei alte firme din România al lucrărilor câştigate la licitaţie de europeni. Acuzele vorbesc de faptul că mai multe persoane sunt plătite la negru de firmă. Aceste date ne-au fost sesizate chiar de unul dintre cei care lucrează pe şantier încă din ianuarie, dar care, în pofida înţelegerilor cu patronii firmei, nu a reuşit încă să-şi facă carte de muncă şi nici să îşi primească în totalitate salariul convenit.
Situaţia a fost sesizată ieri şi Inspectoratului de Muncă Arad, precum şi celui din Satu Mare. Inginerul crede că patronii vor ca cei plătiţi în continuare la negru să ajungă „la capătul rabdării şi să nu ne mai prezentăm la lucru, pentru a nu ne mai plăti banii pentru care am muncit”.
Omul munceşte din 5 ianuarie pentru firmă, în urma discuţiilor avute în decembrie cu patronul şi administratorul. Ca inginer, tânărul a negociat un salar net de 3.500 lei, cazare, diurnă şi transport până la şantierul din Arad şi „evident am solicitat angajarea, în condiţiile legii, cu contract de muncă”. Până acum însă a muncit pe şantier fără a avea carte de muncă şi fără a primi toţi banii pentru care s-a înţeles. Nu este singurul în situaţia dată. Nici patronul şi nici administratorul firmei nu au dorit să comenteze pe subiect.
Pentru patroni problema nu sunt acuzele de muncă la negru care au fost lansate, ci mai degrabă cine le-a făcut. Cel care, conform informaţiilor noastre, ar fi administratorul firmei, nu a fost curios decât să afle numele celui care a făcut plângerea. Cum curiozitatea nu i-a fost satisfăcută, ne-a garantat că nu el este administratorul şi că nu are treabă cu ce se întâmplă acolo. Am fost trimişi la patron, care s-a arătat, la rându-i, interesat de numele reclamantului. Patronul ne-a asigurat că va reveni cu un telefon, după ce va suna la Arad pentru a afla care este situaţia în fapt. Până la ora închiderii ediţiei nu am primit nici un telefon, iar încercările repetate de a-l contacta noi au fost sortite eşecului.
ITM Arad a precizat că plângerile primite sunt confidenţiale.
Inginerul spune că a ajuns să cerşească plata muncii sale deja depuse, că e la limita suportabilităţii şi că şi alte persoane – ingineri, şoferi, muncitori – sunt plătiţi la negru de firma cu pricina. Acesta susţine că cei în cauză nu se plâng pentru că primesc şi ajutor de şomaj şi se tem că vor pierde şi puţinii bani pe care îi primesc.
JA – A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!